PLAC MLJAC Inovativna i pomno osmišljena manifestacija privukla čak i Primorce

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

JASTREBARSKO – Sutra, 07. ožujka, u subotu, Jaskanci će imati priliku za sebe i svoje obitelji nabaviti domaću, kvalitetnu hranu i proizvode lokalnih proizvođača koji jamče sigurnost, provjerenost i izvornost. Riječ je o manifestaciji koja se održava svake prve subote u mjesecu i ima zanimljiv i privlačan naziv: Plac – mljac! Više informacija ima Nikolna Ribarić, ravnateljica Centra za kulturu Jastrebarsko.

FOTO: FACEBOOK CZK JASTREBARSKO

-Mi smo od rujna 2019. godine odlučili svojim Jaskancima ponuditi darove zemlje, vrta i polja i domaće proizvode na jednom mjestu. Znači, svake prve subote u mjesecu organiziramo novu manifestaciju u Jaski pod nazivom Plac mljac – kazala je Nikolina Ribarić, te je u nastavku pojasnila je li ta ideja dobro prihvaćena među žiteljima.

-Možemo se pohvaliti da smo uistinu napravili pun pogodak jer se ova manifestacija pokazala kao nešto neophodno. Naši sugrađani cijene što se na jednom mjestu mogu opskrbiti domaćim prehrambenim proizvodima koje plasiraju sami proizvođači, to su uglavnom obiteljska poljoprivredna gospodarastva. Na Plac mljacu se mogu pronaći povrće, zimnica, pekmezi, mliječni proizvodi, svježe voće i povrće, ulja, proizvodi od buča, voćna vina, likeri, med. Dakle, sve što god si možete zamisliti, a da je domaće i prirodno – ističe Ribarić. Inače, osim Centra za kulturu, organizator ove hvalevrijedne manifestacije je Organizacija Hram u vlasništvu Ljiljane Meštrić. Koliko je manifestacija dobro prihvaćena govore i činjenice da svakog mjeseca na Plac mljacu u Jaski bude između 25 i 30 izlagača, što je impresivna brojka.

FOTO: FACEBOOK CZK JASTREBARSKO

-Ovo je pokazatelj da se u naš mentalitet polako vraća saznanje da je ipak domaće – domaće i ništa nije toliko dobro kao domaće. Kvaliteta onog što unosimo u sebe trebala bi biti na prvom mjestu, a isto tako valja spomenuti kako cijene nisu visoke. One su zaista pristupačne i moram reći da su prodavači i naši izlagači zaista zadovoljni prodajom onoga što izlažu. Znači, koristi od ove manifestacije imaju i oni, ali i svi naši žitelji koji posljedično kvalitetno i dobro jedu – iskrena je Ribarić. Manifestacija se održava subotom jer su organizatori svjesni kako mnogi građani koriste upravo subotnje jutro za nabavku namirnica za sljedeći tjedan, većinom su slobodni od radnih obveza i mogu iskoristiti to vrijeme za shopping, nabavku potrepština. Ribarić se prisjetila da je veći dio Jaskanaca dosad odlazio u zagrebačke shopping centre gdje su kupovali proizvode upitne kvalitete i podrijetla, a sada to čine na svojem terenu kupujući domaće i provjereno.

Važno je spomenuti kako na Plac mljac svoje domaće proizvode mogu doći prodavati i vlasnici OPG-a iz različitih županija i okolice Jaske, a ne isključivo Jaskanci.

-Centar za kulturu prima prijave, a nakon toga obavijestimo sve izlagače o vremenu održavanja manifestacije. Čekaju ih spremni štandovi koji su obilježeni  nazivom njihovog OPG-a – podsjeća Ribarić dodavši kako su dosad izlagače imali iz raznih dijelova Lijepe naše. U Jasku su tako dolazili proizvođači iz Zagrebačke, Karlovačke županije, a prodavati domaće delicije čak su došli OPG-ovi iz Rijeke. U Jasku, podsjeća Ribarić još jednom, rado primaju sve što je kvalitetno i dobro.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!