RATARI, OPREZ Na njive stižu poljoprivredni redari!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HERCEGOVAC – Jedna od obveza koju gradovima i općinama nosi Zakon o poljoprivrednom zemljištu je zapošljavanje poljoprivrednog redara. Među onima koji će tu obvezu uskoro i ispoštovati je Hercegovac koji je raspisao natječaj za zapošljavanje. Natječaj je otvoren do 10. ožujka, a javiti se mogu osobe koje imaju najmanje srednju stručnu spremu i jednu godinu odgovarajućeg radnog iskustva, a uz to moraju imati položen državni stručni ispit, vozačku B kategorije i moraju znati raditi na računalu. Iako zakon predviđa mogućnost da nekoliko općina zajedno zaposli poljoprivrednog redara, Hercegovac u to ipak ide sam, kaže načelnik, Boro Bašljan.
– Vidjet ćemo kako to funkcionira, možda ćemo se u međuvremenu udružiti s nekom od susjednih jedinica lokalne uprave – kaže Bašljan.
Načelnik Boro Bašljan
Za sada isključivo hercegovčanski poljoprivredni redar imat će glavnu zadaću vođenja računa o poljoprivrednom zemljištu.
– Na njemu je da obavlja nadzor nad uporabom zemljišta, da se ono koristi sukladno zakonskim odredbama i pravilnicima koji su podzakonski akti. I na redaru je da piše izvještaje Ministarstvu poljoprivrede o uporabi zemljišta – rekao je Bašljan.
Jedna od zadaća poljoprivrednog redara je i opominjati i kažnjavati vlasnike zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i ako je ono u privatnom vlasništvu. U Hercegovcu s tim neće imati posla siguran je Bašljan.
– Na području Općine Hercegovac gotovo da i nema zapuštenog poljoprivrednog zemljišta. Državno poljoprivredno zemljište je najvećim dijelom obrađeno, a interes je izuzetno velik – kaže Bašljan.
Za one koji čekaju na državne hektare stiže dobra vijest. Hercegovac je dobio suglasnost na Program raspolaganja i ove se godine može očekivati prvi natječaj za 25-godišnji zakup.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!