NEDJELJNI IZLET Sjećanje na bitku stariju od pet stoljeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SAMOBOR – Ove nedjelje u Samoboru se očekuje povijesni spektakl kojeg svakako vrijedi obići. To je već 15. po redu bitka kod Samobora koja će se održati u nedjelju 8. ožujka. Riječ je o rekonstrukciji povijesne bitke koja se kod Samobora dogodila davne 1441. godine. Organizator je Samoborski muzej u suradnji s Turističkom zajednicom, Vitezovima Zelingradskim i Udrugom oživljena povijest Samobora.

– Neće se održavati samo bitka, ona je centralna manifestacija. Već od 10 sati otvara se srednjovjekovni sajam, u 10 i 30 je nastup malih vitezova i princeza iz Dječjeg vrtića Izvor. U 11 sati je mimohod sudionika bitke prema centru grada, Trgu kralja Tomislava. Zatim u 11 i 30 slijedi nastup Plesne skupine Burka. Bit će tu i radionica za djecu u duhu srednjeg vijeka, radionice Plavi bor. A u 15 sati slijedi sama bitka – kaže Luka Kazimović, kustos u samoborskom muzeju.

Riječ je o nadaleko i naširoko poznatom samoborskom događanju i zato na manifestaciju dolaze posjetitelji i izvan Hrvatske.

– Posjetitelja je uglavnom između deset i 15 tisuća. Naravno dolaze sami Samoborci, ali isto tako imamo posjetitelje iz Zagreba te drugih gradova. Nedjelja je uvijek posebno popularna, pogotovo kad je bitka, a u zadnje vrijeme ima dosta posjetitelja iz Slovenije, točnije iz Brežica. Srednjovjekovni sajam u jednu ruku je i sajam starih zanata, OPG-ova te ugostiteljskih objekata. Sve je manje više sređeno u duhu srednjeg vijeka – kaže Kazimović.

Zaslužni što je Bitka kod Samobora toliko poznata upravo su oni koji sudjeluju i pripremaju se za ovaj poseban povratak u povijest.

– Definitivno moramo spomenuti one koji sudjeluju, Vitezove Zelingradske, Povijesnu postrojbu ban Gašpar Alapić, Red Čuvara grada Zagreba, Viteški red svetog Nikole iz Varaždina, Družba vitezova zlatnog kaleža Stubica, Vitezovi vranski iz Zadra, Red srebrnog zmaja iz Zagreba, Udruga Corvi belli iz Zeline te Koprivnički mušketiri. Bilo bi sve zajedno oko 300-tinjak samo sudionika bitke – ističe Kazimović.

Posebna je ovo manifestacija koja kroz zabavu donosi sjećanje na povijest i njezine činjenice. Zato u nedjelju u 10 sati budite u Samoboru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!