OBITELJSKI IZLET U osvajanje Požeške gore kreće 500-tinjak velikih i malenih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

POŽEGA – Bliži se još jedna manifestacija, a riječ je o obiteljskom izletu na Požešku goru. Sve o nadolazećem obiteljskom izletu zna Višeslav Turković, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica koji već treću godinu zaredom organiziraju izlet.

-U nedjelju, 8. ožujka održavamo treći obiteljski izlet koji je kratka, ali slatka tradicija. Predviđena je za planinare i za obitelji. Imamo dvije planinarske staze, obiteljsku i planinarsku koja je nešto teža. U ovu smo priču krenuli vrlo spontano, ali imali smo neki prekriveni motiv. U ovo vrijeme napuštaju nas mnoge obitelji pa smo išli s ciljem da napravimo nešto pozitivno za naše ljude, jer posebno je taj odlazak ljudi vidljiv kod nas u Slavoniji – rekao je Turković.

Organizatori priznaju kako su ostali ugodno iznenađeni odazivom.

– Prve godine izlet smo napravili na lokalnoj razini pa nas je iznenadilo što je već tad došlo šezdesetak planinara. Pola njih bila su djeca odnosno roditelji sa svojom djecom koji su načinili pravi obiteljski izlet. Prve godine imali smo samo obiteljsku stazu, a već iduću godinu organizirali smo to na višu razinu kada smo uveli dvije staze. Ove godine imamo 500-tinjak prijavljenih sudionika, ali možemo očekivati i veći broj budući da se ne prijavljuju svi. S konkretnim brojkama odgovorili su nam samo iz planinarskih društava – kaže Turković.

Turković otkriva i kako će točno izgledati ovogodišnji obiteljski izlet.

– U 9 ujutro je okupljanje i posluživanje planinarskog doručka. Kod nas u Slavoniji radi se o namazanom kruhu sa svinjskom mašću ili domaćim pekmezom, uz to ide čaj, malo rakijice i naravno osmijesi. Napravit će se i zajednička fotografija iza gradske kuće – kaže Turković.

Kraća staza će trajati oko dva sata, dok će ona duža i zahtjevnija biti u trajanju oko 4 sata, dakle duplo duže. Planinari će moći uživati u pogledu na trgove, katedrale, vizure grada Požege.

– Obiteljska staza isto ide na brdo, ali na drugo brdo. Požega ima jedan rascjep koji dijeli Požešku goru na brdo Sveti Vid i brdo Sokolovac. Planinari idu preko brda Sokolovac na Vrhovački grad, a obiteljska staza ide na brdo Sveti Vid gdje se nalazi kapelica. Budući da se očekuje jako puno djece, za njih su organizirane tradicionalne igre. Bit će to prekrasna situacija gdje će djeca sudjelovati u igrama za koje će dobiti i nagradu, a to je prva čokolada s rižom u svijetu – ističe Turković.

Za sve ostale planinare osigurana je gastronomska ponuda, osim tradicionalnog planinarskog graha – bit će tu i ostalih delicija. No, nešto se mora ostaviti i za iznenađenje.

-Pozivamo sve da se uključe u ovo odlično događanje. Organizatori su se uistinu potrudili, a jasno je kako moramo što više vremena provoditi u prirodi. I učiti mlade da nastave tim stopama – zaključuje Turković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!