ČUVARI TRADICIJE Posadili voćke kao što je nekad činio djed Ludvig

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Glavni cilj Povijesne udruge Bršljanica iz Velike Bršljanice spasiti je povijest od zaborava, a već godinama marljivo rade na promociji i očuvanju tradicije. Tim smjerom nastavili su i ovih dana kada su oko bivše škole u Velikoj Bršljanici zasadili stare sorte voćaka. Plan im je i da bivšu školu preurede u etno centar, a sve kako bi se sačuvala od propasti te bila spomen na stare dane. Sadnja voćaka nekada je trajala puno duže, otkriva Brane Miščević, predsjednik Povijesne udruge Bršljanica.

– Sjećamo se djeda Ludviga koji je živio do 1975. godine i njegovog načina sađenja voćki. U jesen je iskopao rupu za voćku, a iduće godine kada krene rasti trava, on je to lagano kosio, sušio te vraćao u tu rupu. Zapravo je u rupi miješao travu i zemlju. Rupa se tako pripremala za sadnju, to je nekada znalo trajati godinu dana, a čak se odgađalo i za iduću godinu – kaže Miščević. 
Sadile su se kruške, jabuke, trešnje i orasi. Dio starih sorti pribavio se i posadio, a plan je da ih bude još. Stara škola koja bi trebala postati etno centar već ima novo krovište koje je, na zahtjeve žitelja, Grad Garešnica napravio prije dvije godine.
– Želimo stara vremena “strpati” u tu školu. Sela odumiru, 75 prezimena više nema. Velika Bršljanica 1938. imala je 700 stanovnika, a Mala Bršljanica imala je 400 stanovnika. Danas Mala Bršljanica broji 38 stanovnika – ističe Miščević.
Velika Bršljanica kroz cijelu godinu organizira izlete, natjecanja u starim sportovima, šetnje povijesnim stazama i mnoge druge događaje, a sve kako se povijest i njezino bogatstvo ne bi zaboravilo. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!