MEĐUNARODNI DAN ŽENA Bilo kuda cvijeće svuda, a prava?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Sretan Međunarodni dan žena i neka vam svaki dan bude dan žena i budite ponosne i vesele”. Čestitali su tako ženama njihov dan bjelovarski političari.
Uz iznimku Demokrata koji su Sigurnoj kući poklonili igračke, slikovnice i odjeću za djecu, tradicionalno su politički asevi dijelili cvijeće – oko tisuću karanfila, 200 sadnica maćuhica, stotinjak ruža. I tim činom, uvjeravaju, šalju jasnu poruku o rodnoj ravnopravnosti.
-Žene još uvijek nisu izborile ravnopravnost koju zaslužuju. Ekonomska sigurnost je ženi najveća obrana od toga da bude zlostavljana – poručila je potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan.
Odlučili smo provjeriti koliko političari/ke stvarno znaju o položaju žena i rodnoj (ne)ravnopravnosti. Već na prvom pitanju – onom koje se tiče ekonomske snage su “zapeli”. Nitko nije mogao reći koliki je točno rodni jaz u plaćama, ali šefica bjelovarskog HSS-a Valna Bastijančić Erjavec shvaća princip po kojem on funkcionira.
-Žene teže dolaze do bolje plaćenih položaja. Možete imati iste kvalifikacije, osvajati nagrade i priznanja za svoj rad, ali uvijek će nekako na to mjesto isplivati muškarac, a ne žena – tumači jedan od razloga razlike u plaćama Bastijančić Erjavec.
O političkoj podzastupljenosti žena znaju više, barem kada je o lokalnoj razini riječ.
-HSLS u Gradskom vijeću Bjelovara ima jednu vijećnicu, a ukupno je tridesetak posto– kaže čelnik bjelovarskog HSLS-a, Mario Holiček.
Zna Holiček skromniju zastupljenost žena u Gradskom vijeću, a zna i šef bjelovarsko-bilogorskih SDP-ovaca Tihomir Jaić da se oni imaju zbog čega crvenjeti jer je SDP do nedavno u Županijskoj skupštini imao pet mušketira, a tek promjenom stranačkog dresa je dobio prvu vijećnicu, Sandru Frčo.
-To se više neće dogoditi. Na našim listama sada ide zip sustav i ne može se više dogoditi da 40 posto ispunimo samo protokolarno – ističe Jaić.
Ako ne prije toga će se sjetiti na sljedeći Međunarodni dan žena jer političke stranke se žena i ženskih prava javno na lokalnoj razini uglavnom sjete samo tada. Međutim, lokalne političke snage uvjeravaju kako to baš i nije tako.
-Nije točno da govorimo samo jednom godišnje, možda se samo naše djelovanje onda malo više vidi. Sustavno se trudimo promovirati ženska prava. Ne bih baš rekao da je tako, možda to samo izgleda kada dođu mediji. Mi imamo 25 članova izvršnog odbora od čega 12 ili 13 žena – pravdaju se tajnica Foruma žena SDP Bjelovar Sandra Frčo i predsjednik bjelovarskih liberala Mario Holiček.
Ono o čemu se danas govori je neravnopravnost žena na svim područjima.  U Hrvatskom saboru je tek 18,5 posto zastupnica, u Vladi 19 posto žena, žene čine tek 11,8 posto uprava društava na burzi i 11,3 posto redovnog članstva HAZU-a. Plaće su im 13 posto manje od onih muškaraca, a mirovine kaskaju za 21 posto. Kako je rekla jedna od onih koje su dobile cvijetak “još će proći vremena da budemo ravnopravne”. Sadašnjim tempom globalni ekonomski jaz između muškaraca i žena neće biti zatvoren još 257 godina! (D.Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!