ANALIZA Otkriveno što je zajedničko V. Korenovu i poznatim domaćim i stranim toplicama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gradu Bjelovaru stiglo je izvješće o završenom stručnom nadzoru nad izvođenjem radova i ispitivanjem eksploatacijske bušotine na lokaciji Veliko Korenovo. Stručnjaci Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaključili da temperatura geotermalne vode kod protoka iznosi 29,5 stupnjeva, a u početku je preporučeno crpljenje kapacitetom od 10 l/s.

Nadalje, Grad Bjelovar je od Laboratorija za ispitivanje vode i balneoklimatologiju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar zagrebačkog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zatražio i analizu vode bušotine te mišljenje o mogućnosti primjene ispitane vode. Nakon izlaska stručnjaka na teren i uzimanja uzoraka vode, rečeno je kako se radi o samoizlivnoj bušotini arteškog tipa. Voda se odlikuje čistoćom, bezbojna je i bistra, te je prilikom uzimanja uzoraka temperatura vode iznostila 28,9 stupnjeva. Naknadni rezultati su pokazali kako prema balneološkoj klasifikaciji, voda ima jake karakteristike te sadrži dominantne ione: kalcij, magnezij i hidogenkarbonat. Uspoređujući dobivene analitičke podatke s prijašnjim analizama Fonda stručne dokumentacije, ispitana voda u Velikom Korenovu pokazuje veliku sličnost s vodama koje se već koriste za kupanje poput onih u Mađarevu, Šemničkim toplicama, Svetojanskim toplicama. A kvaliteta vode uspoređena je s Bistrom iz Gotalovca i Janom iz Sutinskih i Svetojanskih toplica.

Po kemijskom sastavu, voda iz Velikog Korenova nalik je vodama iz Daruvarskih toplica, Krapinskih toplica, Jezerčice i Stubičkih toplica. Analiza je pokazala kako je voda iz Velikog Korenova također nalik vodama susjedne Slovenije koje se uspješno koriste u liječenju, rekreaciji i zdravstvenom turizmu.

U zaključku provedene analize stoji kako se na temelju temperature, voda u Velikom Korenovu može koristiti za kupanje u rekreacijske svrhe. U prilog tome idu i činjenice kako je riječ o terenu u neposrednoj okolici grada, a bitno je i spomenuti kako se zbog prostranog zemljišta mogu izgraditi svi potrebni sadržaji. Voda se može koristiti i za piće, no s obzirom na količine, ipak za ograničene, lokalne potrebe.

-Ova izvješća koja smo sada dobili i u pismenom obliku potvrđuju sve ono što smo pretpostavljali. Sada slijedi faza u kojoj će jedna poznata konzultantska tvrtka u području turizma izraditi studiju izvodljivosti da vidimo kakve su mogućnosti, ne samo da izgradimo te toplice, već da ih napravimo tako da one i zarađuju, a ne da budu financirane samo iz gradskog proračuna – komentirao je gradonačelnik Dario Hrebak izvješće, ali i buduće planove vezane uz toplice u Korenovu.

-Po svemu sudeći, imamo dobar projekt, slušamo dalje riječi stručnjaka, prema tome ćemo i dalje djelovati. Sada nam je plan izabrati projektanta koji će nam dati idejno rješenje za koje vjerujem da će kroz dva mjeseca biti u našim rukama – optimističan je Hrebak. Do ljeta, uvjeren je Hrebak, bit će vidljiva i vizura budućih toplica. Dobiveno izvješće s odličnim rezultatima, promatra kao dokaz, crno na bijelo, ono o čemu već dugo u Gradskoj upravi govore. Službena izvješća, podloga su svim drugim stručnim službama koje su sada na redu za obavljanje svog dijela posla.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!