ANIN PRESEDAN Osim bjelovarske, niti jedna TZ u središnjoj Hrvatskoj nema problem s manifestacijama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednjih godina gradovi u središnjoj Hrvatskoj organiziraju sve veći broj turističkih manifestacija, pri čemu su nositelji i glavni organizatori manifestacija gradske turističke zajednice. Stoga ne čudi da su Bjelovarčani ostali iznenađeni što je direktorica TZ Bilogora-Bjelovar Ana Kelek dignula ruke od organizacije dvije najveće manifestacije u Bjelovaru – Terezijane i Adventa. Nakon direktoričinih javnih najava kako spomenuta događanja prepušta Gradu Bjelovaru, to se pitanje našlo i na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća. Vijećnike je zanimalo zašto je Grad Bjelovar preuzeo vođenje manifestacija te hoće li Turistička zajednica uopće sudjelovati kao ispomoć?

FOTO: FACEBOOK TZ BILOGORA – BJELOVAR

-Direktorica je sama došla kod nas u Grad i, svjesna obuhvata posla koji donosi 25. po redu Terezijana, zamolila je da to ove godine organizira Grad. U Turističkoj zajednici je dvoje zaposlenika i zbog toga, a ogromne prirode posla, nama u Gradu će biti možda lakše to odraditi – stao je u obranu Ane Kelek dogradonačelnik Igor Brajdić. Na njegovu izjavu nadovezala se i sama direktorica rekavši kako je Terezijana najveća turistička manifestacija u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, s posjećenošću od oko 30 tisuća osoba i velikim opsegom posla oko organizacije. Direktorica Kelek očito je pritom zaboravila na Božićnu priču obitelji Salaj koju obiđe više od 130 tisuća posjetitelja.

-Prošle je godine na Terezijani bilo 700 sudionika kojima je trebalo koordinirati, što je preraslo naše kapacitete. Možemo to odraditi, ali onda pate druge stvari zbog kojih su TZ i osnovane. Mi ćemo sada raditi sve ono zbog čega smo i osnovani, sukladno zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma – opravdala se Kelek zakonskim aktom koji običnim ljudima i nije toliko jasan. Jer, ukoliko ne mogu organizirati dvije najveće gradske manifestacije, Bjelovarčane opravdano zanima koja je onda svrha postojanja Turističke zajednice. Kelek je pojasnila da osim Bjelovara, TZ Bilogora-Bjelovar obuhvaća i devet općina koje se moraju promovirati da bi se za njih čulo. Istaknula je kako su dosad imali logističku potporu Grada i gradskih službi pri organizaciji Terezijane, no unatoč tome, Kelek je uvjerena da u Gradu imaju više mogućnosti za taj posao.

FOTO: FACEBOOK BILOGORA – BJELOVAR

Upitali smo i gradonačenika Daria Hrebaka što misli o ovoj temi te koliko Grad izdvaja za financiranje TZ Bilogora Bjelovar na godišnjoj razini. Kratko je komentirao kako će ubuduće izdvajanja biti drastično smanjena, budući da Terezijana i Advent više nemaju veze s TZ.

– U proračunu za 2020. godinu za redovan rad TZ Bilogora-Bjelovar planirano je 160 tisuća kuna, koliko joj je dodijeljeno i prošle godine. Također, za Advent i klizalište u ovogodišnjem proračunu osigurano je 570 tisuća  kuna, a za Terezijanu 400 tisuća kuna. Taj novac je prijašnjih godina Turističkoj zajednici dodijeljen sukladno sklopljenim ugovorima s Gradom. S obzirom na nastalu situaciju i promjenu organizatora, ugovori se ove godine neće sklapati jer za to nema potrebe – stoji u službenom priopćenju Grada Bjelovara.

Provjerili smo kakvo je stanje u ostalim gradskim turističkim zajednicama u središnjoj Hrvatskoj, s koliko zaposlenika raspolažu te koliko manifestacija godišnje organiziraju. Među dobrim primjerima svakako je koprivnička Turistička zajednica koja, osim mnoštva manjih aktivnosti, organizira i Renesansni festival. Riječ je o četverodnevnom povijesnom mega spektaklu koji ima više od 50 tisuća posjetitelja, a manifestacija je dobitnik prestižne nagrade Turistički događaj godine 2019.

FOTO: FACEBOOK RENESANSNI FESTIVAL KC

– Imamo troje zaposlenika, a organiziramo i suorganiziramo šest velikih manifestacija i 20-ak manje kompleksnijih evenata – kazao je Renato Labazan iz koprivničke TZ, dodavši kako za velika događanja poput Renesansnog festivala angažiraju vanjske suradnike poput građevinskih obrta, javnih radova, studenata.

-S obzirom da je Renesansni festival „rođen“ u Turističkoj zajednici Grada Koprivnice te ga TZ već 16 godina razvija, bilo bi nelogično i neodgovorno prepustiti njegovu organizaciju nekome drugome – poručuju iz Koprivnice.

U Turističkoj zajednici Grada Lipika radi samo jedan djelatnik, voditelj Hrvoje Kovačić, koji je potvrdio kako godišnje imaju 60-ak događaja, od čega je 10-ak velikih manifestacija.

-Za organizaciju naših angažiramo ljude unutar komunalnog poduzeća i gradske uprave da nam pomognu – kazao je Kovačić.

Turistička zajednica Grada Križevaca ima dvije zaposlene osobe, od kojih je jedna na porodiljnom dopustu pa ju trenutno mijenja osoba zaposlena preko student servisa.

-Naša najveća manifestacija je Križevačko veliko Spravišče u lipnju, a tijekom godine organiziramo manifestacije Vincekovo po Križevačkim štatutima, Fašnik, Svjetski dan turističkih vodiča – Otkrijte križevačke tajne, Dane jagoda križevačkog kraja, Uskrs u Križevcima, Pozdrav jeseni, Križevci u cvijeću, Martinje po Križevačkim štatutima, Advent u Križevcima i doček Nove godine. Broj zaposlenika je dovoljan za poslove organizacije manifestacija i ostale zakonom predviđene poslove koje obavlja naša Turistička zajednica – kazala je šefica križevačke Turističke zajednice Olinka Djigaš, dodavši kako organizaciju Spravišča niti ne pomišljaju prepustiti nekome tko nije zaposlen u Turističkoj zajednici.

FOTO: FACEBOOK KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠĆE

-Mogu se eventualno angažirati tvrtke koje bi radile promociju ili koncerte, ali cjelokupnu organizaciju manifestacije nema potrebe prepustiti nekome izvana – zaključuje Djigaš.

Turistička zajednica Grada Đurđevca ima dvoje zaposlenih i nositelji su gotovo svih događanja u tom gradu. Od većih manifestacija to su Đurđevo v Đurđevcu, Picokijada, Sommer Cock festivala, Jesen v Đurđevcu, Obljetnicu braniteljskih postrojbi i proslavu Martinja. Zatim imaju Advent u Đurđevcu s 30-ak manjih evenata, među kojima je otvorenje i „hendlanje“ klizališta, pa Kukuriček – međunarodni dječji festival i još 10-ak manjih manifestacija.

-Tijekom godine imamo svega 15-ak vikenda bez organiziranih događanja. Vanjskog suradnika angažiramo samo za Picokijadu i to na jedan mjesec. Riječ je o  ugovoru o djelu, četiri tisuće kuna neto – precizno je odgovorio Mario Fuček koji se nijednom riječju nije požalio na opseg posla u svojoj Turističkoj zajednici.

Inače, Ana Kelek je pojasnila kako su, osim Terezijane koju ona pogrešno navodi kao najveću i najposjećeniju manifestaciju u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji, posljednje četiri godine i organizatori Adventa u Bjelovaru, zatim sportske manifestacije XCM Terezijaner, najvećeg biciklističkog maratona u BBŽ i šire.

Ana Kelek, direktorica TZ Bilogora – Bjelovar

-Suorganizatori smo ili pomažemo financijski, kreativnim rješenjima, grafički ili oglašavanjem desetak drugih manjih manifestacija kao što su: Bjelovarski cvjetni sajam, Đurđevo na Bilogori, Jesen na Bilogori, Biloklik, etno festival ‘Bilogoro, u srcu te nosim’, Dani češke kulture, a tu su i neke ekološke manifestacije – istaknula je Kelek pohvalivši se kako su jedina turistička zajednica u županiji koja je financijski samodostatna. Hoće li na nadolazećoj Terezijani nedostajati ruka profesionalca iz Turističke zajednice, ostaje nam tek za vidjeti. Njezino održavanje planirano je od 19. do 21. lipnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!