SIGURNA KUĆA Spas od nasilja potražila i žena u devetom desetljeću života

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako je nasilje nad ženama u Hrvatskoj sve brutalnije, u sigurnim kućama nema dovoljno mjesta. Iznimka nije ni bjelovarska u kojoj se trenutno nalazi 17 korisnica s djecom, iako je kapacitet skloništa 16 osoba. Samo prošle godine je kroz bjelovarsku Sigurnu kuću prošlo 58 osoba. Najmlađa žena koja je spas od nasilja potražila ondje je imala 19, a najstarija 82 godine. U posljednje dvije godine najčešće dolaze žene od 50 do 60 godina. To je dokaz da se od nasilnika odvaže otići nakon što djeca odrastu, ali to je tek dio razloga zbog kojeg žrtve nasilje trpe godinama, navodi voditeljica Sigurne kuće Bjelovar, Iskrica Strčić.

– Obeshrabruje ih sustav, sporost sudstva, ali i društvo. Zato je prisutan strah, a brine ih i ekonomska ovisnost jer one jednostavno nemaju slobodu da samo tako odu i ne razmišljaju kako će dalje egzistirati – rekla je Strčić.

U skloništu u kojem mogu ostati najviše godinu dana im nastoje pružiti svu potrebnu potporu, kako bi ih pripremile za život nakon izlaska. Dio ih se vraća suprugu ili partneru, dio odlazi obitelji, ali dio počinje samostalan život. One, ističe Strčić, dalje idu snažno, ohrabrene i spremne za drugačiji život.

– Žene se prijave nakon vjerojatno već nekoliko pokušaja, ali tada odluče i izgurati tih godinu sama, osamostaliti se. Kada vide da je moguće zaraditi svoj novac te djeci priuštiti normalan odlazak u školu i izlete, jednostavno se osnaže – kaže Strčić.

Njima u skloništu pomažu i na privatnoj bazi savjetima, ali i prikupljanjem donacija za opremanje stana. No, organizirane, formalne pomoći žrtvama nasilja nakon izlaska iz skloništa – nema.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!