GOŠĆA IZ BUGARSKE Veleposlanica pohvalila suradnju dviju zemalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima se se sastao s bugarskom veleposlanicom u Hrvatskoj Nj.E.  Genkom Georgievom. Župan je veleposlanicu upoznao s posebnostima Koprivničko-križevačke županije, predstavivši geostrateški položaj, gospodarski i turistički potencijal te mogućnosti suradnje naglasivši kako Koprivničko-križevačku županiju i Republiku Bugarsku vežu prijateljski odnosi uspostavljeni još 2003.godine Sporazumom  o suradnji sa bugarskom upravnom oblasti Stara Zagora.

Ovakvi su susreti odličan temelj za još snažniji razvoj gospodarskih odnosa između Bugarske i Hrvatske te suradnju naših regija budući da imamo velikih sličnosti i po pitanju jezika i mentaliteta. Postoji značajan prostor za kvalitetnu suradnju koju treba proširiti na gospodarski sektor te kulturu i turizam. U našoj županiji  djeluje nekoliko velikih gospodarskih subjekata poput Podravke i Belupa koji su itekako poznati u Bugarskoj pa vidimo  prostor za suradnju u području prehrambene i prerađivačke industrije te na području farmaceutike. Naravno važna je i suradnja na području turizma jer imamo sjajnu eno-gastronomsku ponudu i prirodne ljepote koje treba iskusiti.  Veselimo se budućim susretima i novim prijateljstvima koja će sigurno biti na obostrano zadovoljstvo – kazao je župan Koren.

Veleposlanica Georgieva koja je u Županijsku upravu stigla u pratnji tajnice i trgovinske savjetnice  Mirelle Tasseve, istaknula kako Hrvatska i Bugarska na političkom planu nemaju otvorenih pitanja te kako je Bugarska zainteresirana za suradnju i zajednički nastup na europskom i svjetskom tržištu.

Odnos između naših država može biti primjer za ostale zemlje jer radi se o bezuvjetnoj podršci. Želja nam je iznijeti konkretne prijedloge suradnje te povezati gospodarstvenike dviju zemalja kako bi se odnosi još više unaprijedili. Znamo za tvrtke Podravku i Belupo koji su vaši snažni gospodarski subjekti, vjerujem kako u suradnji s našim tvrtkama zajednički možemo izaći na tržište Europe i svijeta. Imamo što ponuditi, raspolažemo industrijskim kapacitetima, posebice u segmentu prehrambenog i prerađivačkog sektora, razvijamo školstvo i visoko obrazovanje, turizam, dakle povezivanje u svim tim područjima je  moguće – istaknula je Georgieva.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je također prisustvovao prijemu, predstavio je gospodarske i turističke potencijale Koprivnice istaknuvši okrenutost Grada prema održivom razvoju i zelenoj gradnji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!