NOVA PRUGA Projekt vrijedan 2,6 milijarde kuna bit će gotov za tri godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota u Banskim su dvorima prisustvovali potpisivanju Ugovora za izvođenje radova na Projektu rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci-Koprivnica-državna granica. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ infrastrukture d.o.o. Ivan Kršić i predstavnik Uprave tvrtke Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Muhammet Cengiz u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Strateški je to projekt javnog značaja za Republiku Hrvatsku. Projekt je vrijedan dvije milijarde i 624 milijuna kuna i to bez PDV-a, a radi se o do sada najvećem infrastrukturnom željezničkom projektu u novijoj povijesti Republike Hrvatske. Sufinancira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Koren je zadovoljan potpisivanjem sporazuma.

– Ugovor je potpisan s turskom kompanijom koja je dobila posao na međunarodnom natječaju, a radi se o 42,6 kilometara nove pruge u što se uključuju i infrastrukturni objekti – nadvožnjaci, željezničke postaje, nekoliko stajališta i čitav niz manjih građevinskih objekata. Rok izvršenja radova je 42 mjeseca, dakle radovi bi trebali biti gotovi u listopadu 2023. godine. Uključit će mnoge tvrtke koje se bave izvođenjem građevinskih radova i logistikom. Dobili smo zahtjev od turskog izvođača radova da pokušamo pronaći kamp u okolici Koprivnice za logistiku i smještaj pa će biti posla i za ugostitelje, prijevoznike i sve one koji pružaju potporu građevinskoj industriji, a to je otprilike 35 djelatnosti – istaknuo je Koren.
Koren dodaje kako će rekonstrukcija i nadogradnja povećati kapacitet pruge te podići brzinu prometovanja i razinu sigurnosti na koridoru, a po završetku projekta najveća dopuštena brzina prometovanja na dionici bit će 160 kilometara na sat.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!