PO UZORU NA ŠKOTSKU Jesmo li spremni za besplatne ženske potrepštine?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Žene kroz život na menstruaciju u prosjeku potroše oko 20 tisuća kuna i to samo na higijenske uloške ili tampone. Mnogima stoga vjerojatno i ne zvuči loše vijest iz Škotske koja je odlučila da će ti proizvodi biti besplatni. Svaka žena će ih moći uzeti na javnim mjestima poput omladinskih centara. Provjerili smo što o takvoj politici misle lokalne političke snage – bi li Hrvatska trebala slijediti primjer Škotske? Za predsjednicu bjelovarskog HSS-a Valnu Bastijančić Erjavec nema dileme – apsolutno da jer je davno prošlo vrijeme kada su žene jednom mjesečno morale ulaziti u crveni šator, ističe Bastijančić Erjavec.

– Kao što se koristi i wc papir, mislim da bi i to trebalo biti na javnim prostorima dostupno ženama – kaže Bastijančić Erjavec.

S tim se slažu i šef bjelovarskog HSLS-a Mario Holiček i čelnik županijskog SDP-a, Tihomir Jaić.

– Mislim da bi Hrvatska trebala slijediti takav primjer jer je to očito kod nas još uvijek neka tabu tema, po meni je to ispravno i zašto ne – kaže Holiček.

– Apsolutno se ovaj primjer treba slijediti, mi ćemo sigurno takve i slične prijedloge uvrstiti u naš program – kaže Jaić.

Prvi HDZ-ovac Bjelovara Ante Topalović je pak nešto oprezniji. To, smatra, ne bi bio značajan udar na državni proračun, ali pitanje je koliko je tako nešto praktično, smatra Topalović.

– Obično kada su stvari tako u javnim prostorima ostavljene na korištenje, postavlja se pitanje koliko su iskoristive i koliko sadrže svoja higijenska svojstva – rekao je Topalović

Daleko smo i po pitanju menstrualnih potrepština. Higijenski ulošci i tamponi se kod nas oporezuju s maksimalnih 25 posto.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!