GOSPODARSKE MJERE Evo što je odlučeno na izvanrednoj presici u dvorištu Gradske uprave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar održao je izvanrednu konferenciju za medije kako bi javnost obavijestili o najnovijim odlukama i mjerama za pomoć gospodarstvu u novonastaloj situaciji. Konferencija je, po prvi put, održana u dvorištu Gradske uprave. Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik kazao je kako su odlučili reagirati odmah, dok je stanje u gospodarstvu na zavidnoj razini. Prvi čovjek grada podsjetio je kako već tri godine na snazi zakon zabrane zapošljavanja u Gradskoj upravi, rezali su prirez nakon 18 godina, racionalizirali su i digitalizirali rad Gradske uprave, te jačali gospodarsku infrastrukturu.

-Kad smo došli proračun Grada Bjelovara bio je u rashodovnom smislu 130 milijuna kuna, sljedeće godine već je bio 148 milijuna kuna, prošle smo godine došli do 180 milijuna kuna, a ja vjerujem da će stanje ove godine biti još i bolje, unatoč koronavirusu – optimističan je Hrebak dodavši kako je jasno da gospodarstvo ulazi u krizu. Stoga im je u Gradskoj upravi svima cilj reagirati odmah, što su i učinili donijevši konkretne mjere za pomoć domaćim gospodarstvenicima. Jedna od mjera je i odluka o ukidanju prireza u Bjelovaru i to nakon 20 godina.

-Ja smatram da sada, kad nastupa kriza, što je nemoguće izbjeći, valja smanjiti i ukinuti prireze i poreze, a ne ih podizati – jasnu poruku šalje Hrebak pojasnivši kako im je plan u Gradu Bjelovaru to učiniti s 01. svibnjem. Odluku još mora potvrditi i Gradsko vijeće, koje će se održati također u dvorištu Gradske uprave. Mjera koja se još tiče gospodarstva je i odgađanje plaćanja komunalne naknade i to bez kamata.

-Ugostitelji, autoprijevoznici, gospodarstvenici koji izvoze ili uvoze određeni dio komponenti za soje završne proizvode….za sve njih je odlučeno da će Gradska uprava odgoditi plaćanje komunalne naknade i to odmah sad, retroaktivno, od 01. ožujka – istaknuo je Hrebak dodavši kako će prolongiranje plaćanja bez kamata trajati toliko dugo koliko i situacija s koronavirusom. Hrebak je ujedno pojasnio kako će od sutra krenuti i zabrana zapošljavanja u svim ostalim Gradskim ustanovama i tvrtkama. A ujedno i rezanje manifestacija i dotacija prema klubovima, udrugama, sportskim klubovima, čime se planira uštedjeti milijun kuna. Izvjesno je kako će se ove godine preskočiti i BOK fest, a istu sudbinu dijele i AMADEUS fest, manifestacija Pisanicom do Uskrsa i Start Up. Sav novac ušteđen na tim manifestacijama ide u projekte na kojima se neće štedjeti, zaključio je Hrebak. Cilj je održati građevinski sektor na životu, a poticat će se i lokalni OPG-ovi zbog proizvodnje hrane. Pripreme za Terezijanu zakazanu u lipnju zasad teku prema planu. No, zavisno od situacije, nije nemoguće da će i na tom planu biti izmjena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!