STOŽER KKŽ Od danas na snazi nova pravila vezana uz zdravstvene ustanove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava sve građane kako su od danas u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ otkazani svi ranije naručeni dijagnostički pregledi i operativni zahvati, osim pacijenata koji spadaju u kategoriju hitnih slučajeva, a koji će pomoć potražiti u Hitnom bolničkom odjelu (HBO) koprivničke bolnice. Mole se svi pacijenti za razumijevanje te da u iduća dva tjedna ne dolaze u bolnicu, osim u hitnim slučajevima. Ulaz u bolnicu je iz preventivnih razloga zatvoren, a pristup pacijentima će biti omogućen isključivo putem spomenutog Hitnog bolničkog odjela.

Ispred ulaza bolnice je postavljen šator te su u tijeku pripreme za uspostavu rada trijažnog centra u slučaju širenja koronavirusa. Iz Stožera napominju kako je bolnica opremljena i spremna za prihvat pacijenata te je poduzela sve mjere koje se tiču osiguranja smještajnih i ljudskih kapaciteta te zaštitne opreme za zbrinjavanja osoba sa  blažim i težim simptomima koronavirusa.

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije apelira da u ambulante Zavoda dolaze samo životno ugroženi pacijenti, dok svi ostali koji imaju respiratorne tegobe poput kašlja i visoke temperature pomoć potraže kod liječnika obiteljske medicine ili u Hitnom bolničkom odjelu koprivničke bolnice.

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije od utorka, 17. ožujka, će sukladno odluci Ministarstva zdravstva uvesti posebno 24-satno dežurstvo u izdvojenoj ambulanti opće medicine koja će služiti za prijem pacijenata sa sumnjom na koronavirus. O točnoj lokaciji ambulante javnost će biti obaviještena tijekom današnjeg dana.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije moli građane da telefonske pozive u slučaju sumnje na koronavirus preusmjere na liječnike primarne zdravstvene zaštite (liječnike obiteljske medicine), dok će se aktivnosti Zavoda preusmjeriti na obradu osoba koje su bile u bliskom kontaktu s potencijalno oboljelim od koronavirusa.

Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije od ponedjeljka, 16. ožujka, će uvesti posebne telefonske linije na kojima će dežurati stručnjaci koji će građanima pružati potrebne informacije i psihosocijalnu pomoć.

PU Koprivničko-križevačka obavještava kako su započele kontrole inspektora Državnog inspektorata u pratnji policijskih službenika te se obavljaju nadzori osoba koje su na području županije u samoizolaciji. Trenutno je u samoizolaciji i pod liječničkim nadzorom 290 osoba.  Spomenimo kako tijekom jučerašnjeg dana na području županije zabilježen jedan slučaj kršenja naputaka o obavezi samoizolacije osoba koje su se u Koprivničko-križevačku županiju vratile iz ugroženih područja.

Od danas je uspostavljena karantena za vozače teretnih vozila te je dogovoren način funkcioniranja i organizacija rada same karantene. Organiziran je i parkirališni prostor  za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na stanovništvo da ostane mirno i staloženo jer trenutno na području županije nema transmisije koronavirusa ili osoba koje bi bile pozitivne na koronavirus te da se strogo pridržavaju svih uputa i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva i  Zavoda za javno zdravstvo. O svim aktivnostima i novim preporukama stanovnici županije će kao i do sada biti promptno obaviješteni na službenim internet stranicama županijskih zdravstvenih ustanova te službenoj stranici Koprivničko-križevačke županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!