STOŽER KKŽ Preporučeno kraće radno vrijeme ugostiteljskih objekata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na današnjoj je koordinaciji donio Zaključak o preventivnim mjerama kojima se jedinicama lokalne samouprave preporučuje skraćivanja radnog vremena ugostiteljskim objektima koji će sukladno Zaključku raditi do 20 sati, preporuke o organizaciji rada trgovačkih centara, trgovina i ljekarni te određena ograničenja u obavljanju uslužnih djelatnosti.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić pojasnio je kako se zaključci donose na temelju preporuka  Nacionalnog stožera te u suglasnosti s Gradom Koprivnica  kako bi se smanjio broj osoba koje borave u ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima čime će se smanjiti i potencijalni rizik eventualnog prijenosa i mogućnost zaraze zbog socijalnog kontakta.

Kod uslužnih djelatnosti poput masera, pedikera, frizera, brijača i sličnih djelatnosti zasada se neće preporučiti zatvaranje objekata već se u njima nastoji smanjiti broj osoba uz prethodnu najavu telefonskim putem i obavezne pojačane mjere održavanja standarda higijene i dezinfekcije.

Kao što i najavljeno, od utorka 17. ožujka u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije u skladu s preporukom Ministarstva zdravstva s radom započinje izdvojena ordinacija primarne medicine za pregled pacijenata sa sumnjom na koronavirus u koju se mogu javiti osobe sa ozbiljnim simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, kratkog daha i umora. Osigurano je 24-satno dežurstvo liječnika te telefonska linija (048/279 637) za sve potrebne liječničke savjete s naglaskom ne dolaziti u ambulantu bez telefonske konzultacije s dežurnim liječnikom.

Stožer apelira da građani odgode putovanja te da pacijenti ne dolaze u izdvojenu ordinaciju i ambulante primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine) osim ako se ne radi o hitnim slučajevima. S obzirom da na području županije nema oboljelih od koronavirusa niti lokalne transmisije virusa, trenutno nema ugroze pa svi oni koji nisu bili na ugroženim područjima i u kontaktu sa oboljelim osobama nemaju razloga za zabrinutost.

Stožer je još jednom uputio apel građanima kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane te svih preporuka Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite po pitanju održavanja higijene i smanjivanja nepotrebnog socijalnog kontakta boravkom na mjestima okupljanja većeg broja ljudi. O svim drugim aktivnostima i novim preporukama stanovnici županije će kao i do sada biti promptno obaviješteni na službenim internet stranicama županijskih zdravstvenih ustanova te službenoj stranici Koprivničko-križevačke županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!