SELJACI UPOZORAVAJU Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na situaciju s korona virusom su se na konferenciji za novinare u Bjelovaru osvrnuli Nezavisni hrvatski seljaci čiji je šef Mato Mlinarić još jednom ukazao na to da Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe.
-Imamo junećeg mesa oko 85 posto, imamo jaja negdje oko 85 posto. Znači, toga uvozimo 15 posto, a ulja imamo negdje oko 50 posto – upozorio je Mlinarić.
Čelnik seljačke udruge je stoga premijeru Plenkoviću postavio, kako je sam rekao, pitanje za milijun dolara.
-Hoće li opskrba trgovačkih lanaca i opskrba našeg pučanstva izdržati više od trideset dana – upitao je Mlinarić kojeg zanima i je li riješeno pitanje opskrbe s obzirom na zatvaranje europskih granica.
Nisu Nezavisni hrvatski seljaci zadovoljni ni mjerama koje je za ublažavanje posljedica korona virusa najavilo Ministarstvo poljoprivrede.
-Vidimo da naša ministrica kaže da zakup zemlje i neke druge namete koje poljoprivrednici moraju plaćati treba odgoditi, a mi u ovom trenutku tražimo da se oni oproste – rekao je Mlinarić.
Mlinarić traži i vraćanje podružnica Agencije za plaćanja u poljoprivredi u sve županijske gradove i produženje roka za podnošenje zahtjeva za potporama s 15. svibnja na 1. srpnja. No, ovo, naglašava, može biti i dobra prilika za postavljanje temelja za samodostatnost domaće poljoprivrede.
U međuvremenu je iz Ministarstva poljoprivrede stigla obavijest kako se rok za podnošenje zahtjeva za potporama pomiče na 15. lipnja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!