KRIZNI ‘ZAŽELI’ Program za stare i nemoćne ide dalje, ali po novim pravilima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zbog novonastale situacije mijenja se način rada u sklopu programa „Zaželi“ koji se provodi u većini jedinica regionalne i lokalne samouprave. Voditelji programa kažu kako za sada nema otkazivanja usluga, no one su itekako prilagođene trenutnim okolnostima vezanima uz epidemiju koronavirusa, a kako smo doznali ispitivanjem na terenu, nova pravila razlikuju se od grada do grada, odnosno od općine do općine. Tako su iz Grada Čazme izvijestili kako su se na terenu ujednili zaposlenici spomenutog programa, volonteri gradskog Crvenog križa te zaposlenici programa Pomoć u kući.

-Oni će obilaziti i donositi osnovne namirnice i lijekove svim starijim samačkim domaćinstvima na području Grada Čazme, bez obzira jesu li do sada bili obuhvaćeni skrbi Crvenog križa ili programima. Sve starije osobe koje žive same i potrebna im je ovakva vrsta pomoći, neka se jave na brojeve telefona 771-148 u Crveni križ Čazma, 091/603-7562 Ivanu Tomaševiću iz programa „Zaželi“, na 098/925-1398 Kristini Orlović iz Crvenog križa Čazma te na 099/222-6767 Marijanu Sudareviću iz programa Pomoć u kući starijim osobama – poručuju iz čazmanske Gradske uprave, dodajući kako do daljnjeg djelatnice programa „Zaželi“ neće obavljati uobičajene kućanske poslove predviđene Programom, već će samo dostavljati namirnice korisnicima i ostalima kojima je potrebna pomoć.

Slična je situacija i na području općina Hercegovac i Velika Trnovitica gdje je u program „Zaželi“ uključeno 40-ak staračkih domaćinstava o kojima skrbi deset gerontodomaćica, a sve koordinira voditeljica programa. Hercegovčanski načelnik Boro Bašljan kaže kako su nova pravila, s obzirom da s državne razine nisu stigla nikakve konkretne smjernice o provođenju aktivnosti, dogovorena s garešničkim Crvenim križem.

-Gerontodomaćice će i dalje obilaziti korisnike, ali sudjelovat će isključivo u dostavi namirnica i lijekova te im eventualno donijeti drva za ogrjev. Dakle, dogovoreno je da nema nikakvog direktnog kontakta s korisnicima, a gerontodomaćicama smo nabavili i zaštitne maske te rukavice – kaže Bašljan.

Kako doznajemo od zamjenice gradonačelnika Valne Bastijančić Erjavec, situacija na bjelovarskom području je malo drugačija. Ondje će gerontodomaćice, kojih je 77, smjeti ući u stambeni prostor svojih 308 korisnika, ali su dobile naputak da se ondje zadržavaju što je moguće kraće.

-Donosit će im namirnice, lijekove i druge potrepštine, a sa samim korisnicima će se dogovoriti o eventualnom čišćenju prostora. U tom slučaju, korisnici će za vrijeme čišćenja jedne prostorije morati biti u drugoj – pojašnjava Bastijančić Erjavec, dodajući kako su i bjelovarske gerontodomaćice opskrbljene zaštitnim maskama, rukavicama i dezinfekcijskim sredstvima. K tome, dobile su naputak da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koronavirusa jave nadležnima. Ista pravila vrijedit će i na području općine Rovišće, potvrdila nam je voditeljica tamošnjeg programa Tanja Ratković.

Iz svih jedinica regionalne i lokalne samouprave, kao i iz Crvenog križa i policije apeliraju na građane, posebice starije, da dobro paze koga će ovih dana puštati u svoje domove jer će sigurno biti onih koji će nastojati iskoristiti situaciju upravo na štetu najugroženijih društvenih skupina. Posebno naglašavaju kako mogu imati povjerenje u svoje gerontodomaćice koje već dobro poznaju, dok će zaposlenike i volontere Crvenog križa prepoznati po posebnim službenim oznakama. Isto tako, naglašavaju kako nema potrebe da se ljudi sami isključuju iz programa „Zaželi“ zbog straha od zaraze, što se već počelo događati u nekim sredinama. No, ukoliko se korisnici na to odluče, njihova će se odluka poštivati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!