NOVI NASAD Već ima plan na koji način će plasirati popularno voće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA – U vrijeme kada brojni voćari upozoravaju na probleme koji im opterećuju proizvodnju, nemogućnost plasmana i niske cijene, zbog čega neki svoje voćnjake krče, pravo je osvježenje kada netko podiže novi nasad. Upravo se na to odlučio Željko Krvar koji je u Kapeli i Lipovom Brdu zasadio tisuću stabala marelice. Imao je, kaže, zemlje, a na marelicu se odlučio jer nje na tržištu nedostaje.

– Najveći je problem prodati, a puno manji proizvesti. Ne možemo se svi baviti kukuruzom i pšenicom, zato sam odlučio tražiti kulturu koja se može prodati i koja se isplati. To me dovelo do marelica i konfiguracije terena – kaže Krvar.

Za plasman se Krvar ne boji. Prvu klasu će prodavati kao svježu marelicu na bjelovarskoj tržnici, a preko udruge Dar Bilogore i na Jadranu. I za drugu klasu ima plan.

Željko Krvar

– Druga klasa su pekmezi, džemovi, sokovi i ako nešto od toga ostane može se iskoristiti za druge stvari. Kolega iz udruge bavi se proizvodnjom rakije tako da primjerice sve što se ne proda može završiti u rakiji. Apsolutno ne vidim problem s plasmanom – rekao je Krvar.

No, do plasmana ima još dvije do tri godine, kada će ovisno o starosti nasada, imati prvi urod.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!