POZNATA PEDIJATRICA: Ova me situacija podsjeća na Domovinski rat

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Brojni zdravstveni djelatnici ovih su dana morali reorganizirati svoje uobičajene poslove, preglede i rituale na koje su i pacijenti već naviknuli. Među njima je i pedijatrica Marija Čatipović koja je nova pravila čak telefonski snimila ne bi li brojne roditelje kada nazovu njezinu pedijatrijsku ordinaciju već i na taj način pripremila za novitete.

FOTO: GRAD BJELOVAR

-Obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju, mi smo se početkom ovog tjedna, u dogovoru s drugim pedijatrima, organizirali i to na način da je obveza svakog roditelja telefonom najaviti svoj dolazak. Nema više okupljanja u čekaonici koje je bilo na svojevrsnom vrhuncu proteklih tjedana jer mi se još nismo riješili naših uobičajenih respiratornih infekcija i gripe. Tako da roditelji sada nazovu, dobiju svoj termin, dolaze raspoređeno, samo jedan može biti u pratnji s djetetom, a ako se dogodi da odjednom dođu dva mala pacijenta s pratnjom, mi jednog pošaljemo u automobil i telefonom ga zovemo kada može ući u ordinaciju. Znači, radimo isključivo pojedinačno – kazala je doktorica Čatipović pohvalivši sve roditelje za strpljenje i odgovornost u ovoj situaciji koju ni sama pedijatrica ne pamti. Najčešća oboljenja koja u ovome trenutku muče najmlađe pacijente još su uvijek povišena temperatura, kašalj i šmrcanje, a ono što je još posebno za pohvaliti digitalna je komunikacija pedijatrice i roditelja.

-Pojačano komuniciramo emailom i šaljemo fotografije, primjerice, whats app-om, tako da u svakom trenutku ja mogu vidjeti ako je majka zabrinuta zbog osipa koje je dijete dobilo ili slično. Ukoliko to nije praćeno visokom temperaturom, tada uistinu dijete ne mora dolaziti na pregled i sve možemo riješiti nekim drugi putem – ističe pedijatrica Čatipović zaključivši kako se puno toga na taj način može riješiti. Što s tiče redovnih cijepljenja ili pregleda novorođenčadi starih mjesec ili dva, trenutno se stalo s time.

FOTO: FACEBOOK OBITELJSKI CENTAR

-Sve što smo mi pedijatri uveli, međusobno smo se konzultirali. Nažalost, ovo je svima nama jedna nova situacija kakva nije bila nikad. Mene osobno podsjeća na stanje Domovinskog rata, sve nam je novo. Dobili smo decidirano na koji način se ponašati, a što se tiče konkretno cijepljenja, upravo kruže informacije iz Hrvatskog pedijatrijskog društva, onog primarnog, kako se još uvijek konzultira što ćemo i kako s tim dijelom učiniti. Mi se redovno čujemo s našim roditeljima, a mislim da je možda u ovom trenutku ipak bolje pričekati kako bismo vidjeli što nas realno očekuje dalje s ovom zarazom – iskrena je doktorica Čatipović koja i dalje poziva roditelje na strpljenje i obvezno javljanje telefonom.

-Čim situacija bude to dozvolila, mi ćemo cijepiti svu djecu, obavit ćemo redovne preglede, sve to stignemo, neka prođe vrijeme i neka vidimo kako će se u stvarnosti sve odvijati. Realno je da se svi boje nedostatka opreme, dezificijensa i ostalih materijala za rad. Uistinu nitko nije očekivao ovakvu situaciju. Upravo zato je važno odgoditi sve što nije nužno. Imajmo razumijevanja za sve što nas je zadesilo i u konačnici, jako nam je važno zaštititi kako roditelje i male pacijente, tako i sve zdravstveno osoblje koje je, nažalost, počelo obolijevati – svjesna je ozbiljnosti situacije bjelovarska pedijatrica Čatipović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!