NAKON ZATVARANJA PLACA Lokalni OPG-ovci organiziraju se online, pomaže im i Grad

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako bi se zaustavilo širenje korona virusa od danas više ne rade ni tržnice. Što smo na njima kupovali voće, povrće, sir, meso i jaja, kupovali smo. Barem na neko vrijeme. Njihovo zatvaranje je težak udarac obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Među njima je i Bjelovarčanka Jasna Pranić koja na oko tri hektara uzgaja povrće koje plasira u škole, staračke domove, bolnicu, ali dobar dio proda upravo na tržnici. Škole ne rade, sada ne radi ni tržnica. Bez kolikog dijela sigurnog plasmana je ostala trenutno ni sama ne zna.
-Bez velikog, ali pravi razmjeri će se vidjeti kada dođemo u situaciju da moljakamo za kruh i mlijeko. Teško nam je u glavama si i predočiti tu situaciju – kaže Pranić.
No, i u stanju šoka bjelovarski OPG-ovci se ne daju i pronašli su novi način kako svoje svježe, domaće proizvode plasirati. Organizirali su se i oformili Facebook grupu OPG Bjelovar te na taj način dolaze do kupaca kojima će ono što proizvedu dostaviti. U tome mogu računati i na pomoć Grada ističe zamjenik gradonačelnika, Igor Brajdić.
-Pokušat ćemo napraviti jednu online platformu. Tražit ćemo od proizvođača da se izjasne jesu li u mogućnosti izvršiti dostavu, a ako nisu, ostavit će svoju adresu, na koju se može doći i kupiti njihov lokalni proizvod – tumači Brajdić.
Ta bi se platforma trebala nalaziti na gradskoj stranici. Pranić koja dostavlja od kada je, kaže, prije 25 godina posadila prve krastavce vjeruje da će dostava i prodaja na kućnom pragu biti potrebna ruka spasa i da će građani zvati.
-Ja se nadam da će zvati. Evo, dolazi Uskrs, mladog luka ima more, dakle imamo što ponuditi – kaže Pranić.
Bjelovarski poljoprivrednici, kažu nam, čvrsto vjeruju da će ipak sve biti u redu i da će se nakon uvođenja strožih mjera situacija smiriti i trbuh grada na zadovoljstvo svih brzo ponovno otvoriti. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!