E – SKUPŠTINA Vijećnici gotovo jednoglasno iskeširali 15,2 milijuna kuna za izvanredne mjere

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prvi put u povijesti Hrvatske održana je elektronska sjednica nekog predsjedničkog tijela. U ovom slučaju bila je riječ o sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije. Župan Damir Bajs kazao je kako je sjednici pristupilo svih 40 članova skupštine i gotovo sve odluke donesene su jednoglasno. Sjednica je sazvana zbog izvanrednog stanja, odnosno borbe proriv koronavirusa, ali i problema u daruvarskoj tvrtci Vodoprivreda. Najvažnija odluka koja je donesena je izmjena i dopuna županijskog proračuna za 2020. godinu putem koje je osigurano pet milijuna kuna za sve mjere suzbijanja koronavirusa na području županije.
Župan Damir Bajs
-Također meni je dano ovlaštenje da ja kao župan Bjelovarsko – bilogorske županije sklopim sve pravne poslove potrebne za rad stožera civilne zaštite – kazao je Bajs dodavši kako se nada da neće biti potreban cijeli iznos budući da su već dosad potpisani ugovori poput vršenja dezinfekcije prostora koji je namijenjen karanteni za vozače kamiona. Osigurana im je i prehrana kao i zaštitarska služba. Druga odluka, također je teška pet milijuna kuna i namijenjena je gospodarstvenicima, poljoprivrednicima i obrtnicima, a nadovezuje se na mjere Vlade o kreditnom aranžmanu.
-Ti krediti inače nisu zamišljeni da budu beskamatni, pa će Županija kroz pet milijuna kuna osigurati da naši gospodarstvenici, obrtnici i poljoprivrednici imaju kamate nula kuna – istalnuo je župan. Inače, na sjednici je ujedno donesena odluka o kupnji 15 posto trezorskih dionica Vodoprivrede Daruvar za što će Županija izdvojiti 1,8 milijuna kuna. Kada i ukoliko Nadzorni odbor i Uprava to prihvate, Županija će postati većinski vlasnik tvrtke.
-Naravno, pripremili smo dodatnih 3, 5 milijuna kuna za eventualnu dokapitalizaciju tvrtke kako bi omogućii tvrtci da u postupku predstečaja može imati kapital – upozorio je Bajs. Time bi trebala biti osigurana budućnost za 150 obitelji s daruvarskog područja čija je egzistencija posljednjih tjedana bila upitna.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!