BEZDUŠNI POJEDINCI Koriste situaciju s koronavirusom za prijevare

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz policije, Stožera civilne zaštite, Crvenog križa i drugih stručnih službi ovih dana konstantno pozivaju građane na oprez te upozoravaju na pokušaje prijevara na koje se pojedinci odlučuju zbog situacije s koronavirusom. Policija tako ovih dana, među ostalim, zaprima dojave o lažnim članovima civilne zaštite koji u domove građana, najčešće starijih i nemoćnih, dolaze odjeveni u plava odijela, sa zaštitnim maskama.

-Kao kod svih prijevara ovakve vrste, nakon što uđu u stan ili kuću, počinitelji iskorištavaju povjerenje  građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti. Upozoravamo vas da se radi o prevarantima! – poručuju iz policije. Policijski službenici građanima savjetuju da pripaze koga puštaju u svoj dom te da u slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi.
-Ne ustupajte osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito i cilj mu je zlouporaba. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede, a službi 192 dojavite i sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama – savjetuju iz policije, prvenstveno starijim građanima, dok mlađima poručuju da pomognu starijima jer su upravo oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu!

Uz ove prijevaru, ovih dana u Hrvatskoj je aktualna još jedna. Naime, iz policije su izvijestili kako su im građani prijavili da putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zaprimaju obavijesti putem kojih se traži da, zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave svoje osobne podatke, konkretno ime i prezime, adresu, OIB ili JMBG te kopriju osobne iskaznice.

-Ne nasjedajte jer Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija! Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni. Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192 – poručuju iz MUP-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!