HEROINE IZ SIRAČA Dnevno proizvedu na stotine maski koje dijele potpuno besplatno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Vrijedne ruke Siračke ustanove Suvenir Arbor ovih su dana itekako zauzete. Zaštitne maske za lice trenutno su jedan od najtraženijih proizvoda, a pomama za njima i dalje ne prestaje. Zato se svakodnevnom proizvodnjom maski, ova inače drvna industrija, odlučila uključiti u borbu protiv koronavirusa. Iako je Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor sa svojom proizvodnom djelatnošću sada morala stati, svojim trenutnim angažmanom i dalje rade veliku uslugu svim potrebitima.

– Radimo ovdje kako bismo napravile uslugu mnogim ljudima, prvenstveno onu psihološku, jer znamo da ovo nisu maskice koje mogu u potpunosti zaštiti osobu, ali opet, štite od moguće kapljične infekcije – kaže djelatnica Vesna Žehaček.

Zaštitne maske izrađuju se od čvrstog platna i perive su, a njihovo pranje preporučuje se na najmanje 60 stupnjeva. U trenutnoj situaciji epidemije ima plemenitih ljudi, ali i mnogo onih koji žele profitirati, zato je posebnost ovih maski to što su one besplatne.

– Sve što napravimo doniramo i to je jedna vrlo lijepa gesta. Zato zahvaljujem svim djelatnicama koje su se odazvale ovom pozivu kao i našem ravnatelju Alenu Baščevanu koji nas opskrbljuje materijalom i svim ostalim što je potrebno – rekla je Žehaček.

FOTO Štefan Brajković

Iako maske izrađuju za druge, brigu moraju voditi i o sebi. Zato se pridržavaju svih preventivnih mjera, a situaciji su morale prilagoditi i radno vrijeme.

– Raspodijeljeni smo tako da jedni rade dva tjedna pa ćemo se za dva tjedna zamijeniti. Iz razloga da nas ne bude više od pet kako i treba biti. Dajemo sve od sebe da napravimo što više kako bi i ta psihička zaštita kod ljudi bila jača – kaže Žehaček.

Dnevno se proizvede otprilike 500 maski, ali koliko ih je ukupno proizvedeno teško je reći.

– Točan broj ne znam reći jer smo jako puno donirali Bjelovaru i Zagrebu, ali i malim obrtnicima i njihovim djelatnicima koji rade na blagajnama i slično. Zaista više ne znamo jer maske se stalno odnose, a ni same više ne znamo kuda. Napravimo koliko god možemo tako da maska isto tako, koliko može, odradi svoje – kaže Žehaček.

Žehaček dodaje kako se za veću zaštitu, ispod maske može staviti i maramica. Podsjetimo, paket maski nedavno je dodijeljen i djelatnicima bjelovarskog Doma zdravlja. Bjelovarsko-bilogorska županija od svoje će ustanove otkupljivati maske, a zatim će ih donirati najpotrebitijima i to redom Domu zdravlja BBŽ, Općoj bolnici Bjelovar, Zavodu za hitnu medicinu, ali i Policiji te Domu umirovljenika. Ove vrijedne i hrabre žene pokazale su veliku volju, a na njihovom doprinosu svi trebamo biti zahvalni. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!