ISKRE UOČI VIJEĆA Oporba traži dopunu reda, iz Grada poručili – ne može!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Da bi prva e-sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća koja je zakazana za idući utorak mogla biti vrlo zanimljiva, da se naslutiti iz iskrica koje su se između vladajućih i oporbe pojavile već danas. Prvo se priopćenjem u ime Klubova vijećnika SDP-a, Damir Bajs NL i HNS-a obratio Nenad Nekvapil, obznanivši kako od Grada traže da se na dnevni red sjednice uvrsti pet točaka – ukidanje prireza, ukidanje komunalne naknade za poduzetnike i građane dok traje pandemija, ukidanje spomeničke rente, također za vrijeme pandemije, kao i ukidanje najamnine OPG-ima na gradskoj tržnici. Kao posljednji, na popisu se našao zahtjev za rebalansom gradskog proračuna u korist potreba Stožera civilne zaštite.

U ovom trenutku Corone virusa  poduzetnici i građani trebaju konkretne mjere za ublažavanje posljedica pandemije. Iz tog razloga tražimo da gradonačelnik Dario Hrebak preispita svoje odluke, dopuni Dnevni red i da zajedno donesemo odluke u interesu poduzetnika i građana Grada Bjelovara – poručili su oporbeni vijećnici.

Samo nekoliko sati kasnije iz Grada Bjelovara stiglo je očitovanje na zahtjeve oporbe. U njemu glasnogovornica Grada Krintina Turković Lovrić tumači kako je Odluka o prirezu poreza na dohodak Grada Bjelovara upućena na savjetovanje sa zainteresiranom javnosti te napominje kako se radi o općem aktu čijem donošenju prethodi postupak savjetovanja sa javnosti u trajanju od 30 dana. Nakon toga ista će se, navodi se u priopćenju, naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća radi donošenja. Početak primjene je od 1. svibnja 2020. godine i odnosi se na sve pravne i fizičke osobe koji su obveznici poreza na dohodak i imaju prebivalište na području Grada Bjelovara, što je danas već, na ranijoj tiskovnoj konferenciji povodom predstavljanja gospodarskih mjera, istaknuo i sam gradonačelnik D. Hrebak.

-Vezano uz komunalnu naknadu, na sjednicu Vijeća zakazanu 31. ožujka 2020. poslani su materijali svim gradskim vijećnicima, pa tako i oporbi, o Izmjeni i dopuni Odluke o komunalnoj naknadi. Odluka koja je upućena na tu sjednicu Gradskog vijeća uključuje potpuno oslobađanje od komunalne naknade za pravne osobe i vrijedi tri mjeseca – stoji dalje u priopćenju.

Nadalje, u gradskom priopćenju se navodi kako Grad ne može samostalno naložiti ukidanje spomeničke rente jer bi to bilo protivno Zakonu o očuvanju i zaštiti kulturnih dobara te je može donijeti samo Ministarstva kulture u dogovoru s ministrom financija. Grad je otklonio i mogućnost rasprave o ukidanju najamnina OPG-ovcima na gradskoj tržnici, ističući kako je riječ o prostoru u vlasništvu Komunalca Bjelovar.

-Rebalans Proračuna Grada Bjelovara priprema se za iduću sjednicu Gradskog vijeća u travnju, upravo i najviše iz razloga mjera za ublažavanje gospodarske krize, a uključuje ukidanje prireza, ukidanje svih gradskih manifestacija, potpora, sredstava za natjecanje sportskih klubova, komunalnih djelatnosti i slično. Time će se osigurati sredstava u Proračunu od oko 7 do 8 milijuna kuna koja će se preusmjeriti prema gospodarstvu i obrtnicima – navodi se na koncu priopćenja iz grada.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!