STOŽER KKŽ Dvije potvrđene zaraze, još dvije osobe u bolnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije jučer je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom, s tim da je prva zaražena osoba pred ozdravljenjem, poručili su iz tamošnjeg županijskog Stožera civilne zaštite. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić kazao je kako je novozaražena osoba u izolaciji u koprivničkoj bolnici te je dobrog zdravstvenog stanja, a u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je i 35 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, no one su bez zdravstvenih smetnji i bez simptoma bolesti COVID-19.

-Molim građane da ih ne zavara ovo toplo vrijeme i da se ponašaju odgovorno, neka paze na socijalnu distancu i poštuju sve propisane mjere i upute kako bi se spriječilo širenje zaraze. Policijski službenici i operativne snage civilne zaštite će ovoga vikenda pojačano patrolirati, budite odgovorni i ostanite u svojim domovima – apelirao je Ljubić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla potvrdila je kako je drugozaražena osoba dobrog zdravstvenog stanja sa blažim simptomima.

Osoba je bila u kontaktu s osobom koja je boravila na našem području prošlog tjedna. Znamo izvor zaraze i s kime je bila u kontaktu, dakle sve držimo pod kontrolom. Imala je i dva kućna kontakta koji su trenutno u  samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. U ovom je trenutku važno da nas ovo lijepo vrijeme ne izmami van na druženje već da se i dalje pridržavamo socijalna distance uz sve upute o održavanju higijenekazala je Vadla.

Uz dvoje zaraženih, u koprivničkoj bolnici u izolaciji se nalaze još četiri osobe.

Građanima je poruku poslao i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

-Prije nekoliko dana uvedena je liberalizacija kretanja poljoprivrednicima koji obrađuju površine van sredina gdje imaju registrirano prebivalište. Apeliram da se ta mjera ne zloupotrebljava jer ona nije uvedena da se ljudi druže, već da se isključivo pomogne u segment aktivnosti vezanih za poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivrednici moraju biti svjesni da svaki pa i najmanji kontakt nosi rizik, stoga budite odgovorni prema sebi, svojim obiteljima i široj zajednici. Poslije ove pandemije očekuju nas zahtjevno razdoblje, a Županija unutar svojih mogućnosti  priprema ozbiljan set gospodarskih mjera u suradnji s financijskim sektorom čime ćemo nastojati pomoći našim ugroženim poduzetnicima i gospodarstvenicima. One neće riješit problem jer se takvi problemi prvenstveno rješavaju s državne i europske razine, no mi ćemo se nadovezati. U dogovoru smo i s Podravkom i Belupom koji će se također angažirati u nabavci medicinske opreme te pomoći socijalno najugroženijim stanovnicima županije. Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno te da svi damo sve od sebe i maksimalan doprinos kako bi se izvanredne okolnosti uspješno okončale – kazao je Koren.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!