RETROTEKA Facebook kutak koji mnoge vraća u djetinjstvo i mladost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kad ste posljednji put vidjeli omote Kraševih čokoladica sa sličicama Letećih medvjedića za kojima su mnogi od nas bili ludi kao klinci? Ili Cro Army čokoladica i albuma? Sjećate li se kako je nekad izgledalo svježe mlijeko u vrećicama, a kako telefoni s brojčanicima na okretanje? Ako samo spominjanje ovih pojmova kod vas budi nostalgiju i vraća vas i djetinjstvo ili mladost, onda biste definitivno trebali zaviriti u Facebook grupu Retroteka. Prije dvije i pol godine pokrenuo ju je Igor Novaković, zaljubljenik u stare stvari, čije je fotografije imao želju podijeliti s ljudima koji dijele iste interese. Do nas se u Retroteku učlanilo preko 15 tisuća osoba iz Hrvatske i brojnih svjetskih zemalja, a brojka i dalje svakodnevno raste.

-Ideja za grupu rodila se zapravo još od 2015. godine, a kreirana je tek onda kad sam osjetio da je vrijeme da se posvetim tome. Veliki sam ljubitelj i kolekcionar starina pa sam htio sve te retro sitnice pokazati ljudima i, naravno, njih aktivirati da pokažu što imaju i što su sačuvali iz nekih davnih dana. Za sada je moje kolekcionarstvo isključivo hobi i istražujem samo u slobodno vrijeme, ali volio bih da postane posao – otkriva nam Igor.

I dok je članove u grupi relativno lako izračunati, s fotografijama je to malo teže jer pristižu stalno.

-Prosjek je 20 objava, fotografija i videa, dnevno i to je baš nekako po mjeri da se stigne sve pogledati i prokomentirati. Ljudi se javljaju sa svih strana svijeta, imamo čak i članove iz Kuvajta i Gvatemale koje ovim putem pozdravljam – kaže naš sugovornik. Dodaje kako su objave članova znaju biti vrlo emotivne i upečatljive, no priznaje kako su mu najdraže one ničim izazvane u kojima, primjerice, piše samo „Genijalna grupa ova Retroteka!“. Uz fotografije predmeta članovi grupe često objavljuju i priče koje ih vežu uz te predmete.

-Kad bih ih morao objediniti u knjigu, bila bi to prekrasna fotomonografija s kratkim crticama iz povijesti i vjerujem da bi mnogima bila zanimljiva. Zvala bi se „Retro Teka“ – kaže Igor. Vjeruje kako je sasvim prirodno što pogled na stare predmete izaziva nostalgiju.

-Formula je jednostavna, stari predmeti iz djetinjstva nas vraćaju u bezbrižne dane, probude u nama ono nešto što smo imali kao djeca pa s nostalgijom stalno pokušavamo oživjeti to u nama – kaže Igor.

Iako su objave u grupi uglavnom bezazlene, naš sugovornik nam priznaje kako je bilo i pokušaja cenzure.

-Čak sam dva puta bio blokiran od Facebooka, jako ih žuljaju naslovnice od Starta – otkriva kroz smijeh. Iako su stare naslovnice Starta zaista prava dragocjenost, Igor priznaje kako mu je ipak najdraži predmet u kolekciji – slagalica Čokolešnik vjeverice iz 80-ih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!