ŽIVOT U DOBA KORONE U Novoj Rači organizirali i šivanje maski

FOTO Štefan Brajković
5
(2)

NOVA RAČA – U Općini Nova Rača se, usprkos trenutnoj borbi s epidemijom, odvijaju brojni projekti. I u kriznim situacijama sumještani itekako surađuju i jedni su drugima spremni pomoći. Budući da je nastala nestašica zaštitnih maski za lice, u Općini su odlučili izraditi svoje, i to one platnene koje se mogu prokuhati te iskoristiti više puta. Platno je naručeno, a u izradu maski uključili su se brojni volonteri.

– Zamolili smo naše umirovljenike da razmisle koga poznaju od krojača kako bismo što lakše i brže mogli krenuti s izradom. Svi volonteri spremno su se angažirali za izradu maski od platna – otkriva Darko Knežić, načelnik Općine Nova Rača.

Načelnik Darko Knežić

U pomoć su priskočili i lokalni privatni poduzetnici koji se bave proizvodnjom elastike, tako da završni proizvod ima sve potrebne komponente, i platno i gumu.

– U mjestu imamo privatne poduzetnike, tvrtku Eurogum. Uključili su se u akciju izrade maski tako što su sponzorirali gumu za njezinu izradu – kaže Knežić.

Lijepe vijesti stižu i za roditelje i njihovu djecu jer izgradnja vrtića ide prema planu.

– Očekujemo završni krov koji će biti ravan. Nakon zalijevanja deke slijedi uređenje unutrašnjosti doma. Planovi izgradnje idu bolje nego što smo se nadali – rekao je Knežić.

Knežić kaže da od Europe još čekaju akontaciju od 40 posto tako da je taj proces u obradi. Općina je za vrtić do sada izdvojila oko 350 tisuća kuna, a ostaje pričekati kako će se situacija dalje odvijati.

– Slijedi još radovi za koje će biti potrebne i veće investicije, još nekih 500 tisuća kuna. Probat ćemo financirati i to, no do kad se bude moglo izdržati, ne znamo – kaže Knežić.

Načelnik kaže i kako je tijekom koronavirusa, situacija u Općini uobičajena – jedino ne rade ugostiteljski objekti, ali kako kaže, bez toga se može.

U Općini se vrijedno obnavljaju i mjesni domovi.

– Dom Bedenik u završnoj je, trećoj fazi u kojoj se radi na vanjskoj izolaciji. Vrijednost tog projekta je 350 tisuća kuna. Što se tiče doma u Međurači, izdvojeno je 130 tisuća kuna za stolariju – kaže Knežić.

Osim toga, zahtjev je poslan i Ministarstvu graditeljstva.

– Ministarstvu graditeljstva poslali smo zahtjev za uređenje parkirališta ispred društvenog doma u Novoj Rači i ispred industrijske zone Fenor – rekao je Knežić.

Neki su radovi u tijeku, a neki se planiraju. No za njihovu bezbrižnu realizaciju sada samo treba pričekati ljepše vrijeme koje, bez sumnje, dolazi. (D. Aleksić)

Sviđa ti se ovaj članak?

Dodaj zvjezdicu za ocjenu

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 2

Hvala na ocjeni!

Prati nas na društvenim mrežama!