ŽIVOT U DOBA KORONE U Novoj Rači organizirali i šivanje maski

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – U Općini Nova Rača se, usprkos trenutnoj borbi s epidemijom, odvijaju brojni projekti. I u kriznim situacijama sumještani itekako surađuju i jedni su drugima spremni pomoći. Budući da je nastala nestašica zaštitnih maski za lice, u Općini su odlučili izraditi svoje, i to one platnene koje se mogu prokuhati te iskoristiti više puta. Platno je naručeno, a u izradu maski uključili su se brojni volonteri.

– Zamolili smo naše umirovljenike da razmisle koga poznaju od krojača kako bismo što lakše i brže mogli krenuti s izradom. Svi volonteri spremno su se angažirali za izradu maski od platna – otkriva Darko Knežić, načelnik Općine Nova Rača.

Načelnik Darko Knežić

U pomoć su priskočili i lokalni privatni poduzetnici koji se bave proizvodnjom elastike, tako da završni proizvod ima sve potrebne komponente, i platno i gumu.

– U mjestu imamo privatne poduzetnike, tvrtku Eurogum. Uključili su se u akciju izrade maski tako što su sponzorirali gumu za njezinu izradu – kaže Knežić.

Lijepe vijesti stižu i za roditelje i njihovu djecu jer izgradnja vrtića ide prema planu.

– Očekujemo završni krov koji će biti ravan. Nakon zalijevanja deke slijedi uređenje unutrašnjosti doma. Planovi izgradnje idu bolje nego što smo se nadali – rekao je Knežić.

Knežić kaže da od Europe još čekaju akontaciju od 40 posto tako da je taj proces u obradi. Općina je za vrtić do sada izdvojila oko 350 tisuća kuna, a ostaje pričekati kako će se situacija dalje odvijati.

– Slijedi još radovi za koje će biti potrebne i veće investicije, još nekih 500 tisuća kuna. Probat ćemo financirati i to, no do kad se bude moglo izdržati, ne znamo – kaže Knežić.

Načelnik kaže i kako je tijekom koronavirusa, situacija u Općini uobičajena – jedino ne rade ugostiteljski objekti, ali kako kaže, bez toga se može.

U Općini se vrijedno obnavljaju i mjesni domovi.

– Dom Bedenik u završnoj je, trećoj fazi u kojoj se radi na vanjskoj izolaciji. Vrijednost tog projekta je 350 tisuća kuna. Što se tiče doma u Međurači, izdvojeno je 130 tisuća kuna za stolariju – kaže Knežić.

Osim toga, zahtjev je poslan i Ministarstvu graditeljstva.

– Ministarstvu graditeljstva poslali smo zahtjev za uređenje parkirališta ispred društvenog doma u Novoj Rači i ispred industrijske zone Fenor – rekao je Knežić.

Neki su radovi u tijeku, a neki se planiraju. No za njihovu bezbrižnu realizaciju sada samo treba pričekati ljepše vrijeme koje, bez sumnje, dolazi. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!