HRVATSKA UDRUGA POLJOPRIVREDNIKA Predlažu niz mjera za ‘zeleni’ sektor

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S prijedlogom mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki danas su se javnosti obratili predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika (HUP). U priopćenju koje potpisuju predsjednik HUP-a Tihomir Jaić i njegov zamjenik Sebastijan Svat stoji kako zbog novonastale situacije uzrokovane korona virusom, a zbog čega jedan od najvećih udara trpi hrvatska poljoprivredna proizvodnja, a posebno mali OPG-ovi i poljoprivredni obrti, Hrvatska udruga poljoprivrednika traži od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede hitno uvođenje mjera za spas i onako već desetljećima devastirane poljoprivredne proizvodnje.

Evo što predlažu:

  1. Otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-ova

Predlažemo da Ministarstvo poljoprivrede ili nadležno tijelo koje to može, krene u otkup poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih poljoprivrednih tvrtki koje trenutno ne mogu svoje proizvode plasirati na tržište. Otkupljene poljoprivredne proizvode bi se plasiralo državnim institucijama koje trenutno rade (vojska, bolnice i sl.)  za dnevne obroke

  1. Oprost/otpis bruto davanja OPG-ovima

Predlažemo otpis davanja na neto iznos plaće za sve OPG-ove, poljoprivredne obrte i male poljoprivredne tvrtke za sve njihove zaposlenike uključujući i vlasnika.

  1. Uspostava nacionalne veletržnice i burza poljoprivrednih proizvoda

Aktiviranje nacionalne veletržnice, koja će u suradnji s regionalnim i lokalnim samoupravama uspostaviti otkupne centre. Nacionalna veletržnica odredila bi poljoprivredne proizvode koje bi otkupljivala od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Republike Hrvatske. Iste proizvode bi plasirala trgovačkim centrima s kojima bi dogovorila „poštenu“ cijenu a maržu koju bi kao razliku uzela bila bi samo za pokrivanje troškova iste. Poljoprivredni proizvodi koji bi se otkupljivali bili bi oni za koje bi se našao interes u pregovorima s kako s trgovačkim centrima ali isto tako i s industrijom poput Podravke.

Na navedeni način otvorilo bi se tržište OPG-ovima koji više ne mogu prodavati na lokalnim tržnicama ali isto tako koji danas teško mogu prodavati i „na kućnom pragu“ zbog zabrane kretanja.

U sklopu iste uspostavila bi se i burza poljoprivrednih proizvoda koje Nacionalna veletržnica ima u sustavu otkupa i prodaje. Putem burze prodavali bi se poljoprivredni proizvodi ovisno o cijeni ponude i potražnje.

  1. Otpis potraživanja za najam državnog poljoprivrednog zemljišta

Navedena mjera bila bi moguća samo za OPG-ove, poljoprivredne obrte i mala poljoprivredna poduzeća. Država bi otpisala svoj dio koji potražuje od najmoprimaca. Također bi u dogovoru s regionalnim i lokalnim samoupravama otpisali i dio potraživanja koje oni imaju prema najmoprimcima.

Prijedlog regionalnoj i lokalnoj samoupravi:

  1. Otpis/povrat sredstava koji su OPG-ovi,. poljoprivredni obrti i mala poljoprivredna poduzeća platila komunalnim poduzećima za najam mjesta na tržnicama za 2020. godinu.
  2. Otpis komunalnih davanja OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima za čitavo vrijeme trajanja krize.
  3. Otpis udjela potraživanja koja imaju prema najmoprimcima za najam državnog ili gradskog/poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu.
  4. Financijska pomoć OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima pogođenima mjerama nacionalnog kriznog stožera za vrijeme trajanja istog ovisno o mogućnostima istih.

-Hrvatska udruga poljoprivrednika poziva sve dionike da ozbiljno razmotre naše zahtjeve i za sve detalje stojimo na raspolaganju da ih detaljno objasnimo i na koji način predlažemo da se provedu – poručuju iz HUP-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!