SJEDNICA U DOBA KORONE Bjelovarski vijećnici odradili prvu sjednicu videokonferencijom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Ante smrz´o si se. Pričekat ćemo ga. Vjerojatno je otišao u stranku gdje mu je sporiji Internet”. Upravo je tako počela prva sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća održana videokonferencijom. Nakon početnih teškoća s pucanjem veze i “smrzavanjem” predsjednika Gradskog vijeća Ante Topalovića koji je sjednicu odradio iz stranačkih, HDZ-ovih prostorija, vijećnici su sjednicu odradili bez većih teškoća i donijeli odluku koja bi poduzetnicima trebala ublažiti ekonomske posljedice pandemije. Od prvog travnja do kraja lipnja se sve pravne osobe, obrtnici, ustanove i neprofitne udruge oslobađaju plaćanja komunalne naknade čime će proračun ostati bez dva do dva i pol milijuna kuna, ali bi gospodarstvenici trebali lakše proći kroz poslovno sušni period. Pozdravila je to i oporba, ali je SDP-ovog Nenada Nekvapila zanimalo zašto su iz te mjere izostavljeni građani.
-Zašto se plaćanja komunalne naknade dok traje pandemija ne oslobodi i sve građane jer će ih dio ostati bez posla, a dio će imati puno manja primanja. Mislim da bi to bila humana odluka, pa čak i po cijenu nekih drugih stvari – pitao je Nekvapil.
Gradske gospodarske mjere će proračun ionako stajati osam milijuna kuna što je više od deset posto izvornog proračuna. Novca nema za sve, a sada prioritet mora biti gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, odgovorio je gradonačelnik Dario Hrebak.
-Ako ćemo sačuvati gospodarstvo, sačuvat ćemo radna mjesta, pa će i građani imati mogućnost platiti komunalnu naknadu. Ona je za gospodarstvo ogromna, a za građane je puno manja, a ako oslobodimo gospodarstvo ono će to vratiti kroz očuvanje radnih mjesta na području grada – objasnio je Hrebak.
Građanima koji se nađu u teškoćama su na raspolaganju postojeće mjere, navela je voditeljica odsjeka za naplatu i pravne poslove, Željka Vizi.
-Građani imaju mogućnost odgode plaćanja i njima se dok traje ova kriza neće raditi ovrhe i prisilna naplata, a nakon što prođu posebne okolnosti mogu dobiti obročnu otplatu na 24 mjeseca bez kamata – rekla je Vizi.
Oslobađanje plaćanja komunalne naknade poduzetnika bjelovarski su vijećnici donijeli jednoglasno, a u nastavku sjednice su, uz ostalo, izmijenili GUP kako bi se Francku omogućila gradnja tvornice na njihovom zemljištu, podržana je odluka o pripremi projekta podzemne garaže ispod tržnice, odobrene poljoprivredne potpore, a uz zahvalu za dosadašnji rad je u mirovinu ispraćen najdugovječniji bjelovarski ravnatelj Marinko Iličić. Nova ravnateljica Narodne knjižnice “Petar Preradović” je Vjeruška Štivić. (D.Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!