TRAŽE RJEŠENJE Bjelovar želi ‘pravi’ alternativni plac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što su, kako bi se spriječio rizik širenja koronavirusa, gradske tržnice zatvorene, velik dio poljoprivrednika se organizirao na raznim online platformama. No, postavlja se pitanje može li se zeleni, pa i mliječni dio tržnica otvoriti u prenamijenjenim prostorima, u kontroliranim uvjetima na zatvorenom kako bi do voća i povrća lokalnih proizvođača mogli i oni koji ih možda ne mogu naručiti online. O tome razmišljaju u Bjelovaru, ali to je odluka koju ne mogu donijeti sami, napominje zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec koja je ujedno na čelu gradskog Stožera civilne zaštite.

– Mi zaista pokušavamo naći rješenje na bilo koji način kako bi pomogli našem građanstvu, no u nastojanju pronalaska rješenja ne smijemo kršiti zakon – kaže Bastijančić Erjavec.

Prema Odluci Nacionalnog stožera rad tržnica se smije odvijati isključivo u čvrstim i potpuno zatvorenim objektima u kojima se smiju prodavati hrana, lijekovi, higijenske potrepštine, veterinarsko-medicinski proizvodi, poljoprivredni lijekovi i hrana za životinje. Znači li to da se tržnica smije otvoriti u nekom drugom prostoru koji je zatvoren međutim nije jasno.

– Različita su tumačenja svega toga, jedni kažu da ako je zatvorena tržnica, ona se može uz kontrolirane uvjete otvoriti u drugom prostoru, drugi opet kažu da se ne može prenamijeniti prostor u tu nazovimo ju tako hitnu tržnicu – kaže Bastijančić Erjavec.

Bjelovar je stoga upit poslao Nacionalnom stožeru civilne zaštite i čeka pisani odgovor bez kojeg, ističe Bastijančić Erjavec, neće povući nikakav potez. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!