NESREĆA Poljoprivrednici na mukama, snijeg i mraz stvorili novi problem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kaže se da nevolja nikada ne dolazi sama, a u to su se sada po tko zna koji put uvjerili poljoprivrednici. Nakon što im je koronavirus odnio tržište, prošlog tjedna im je vrijeme uništilo urod. Razmjeri štete se nakon snijega i minusa na voću počinju vidjeti tek sada. Kako doznajemo, na čazmanskom području je šteta na breskvama 50 posto, a na trešnjama 60 posto, ali kako su se pupovi smrzli, šteta bi mogla biti i veća. Zbraja ju i Dragutin Samec iz Kapele kojem je neočekivana zima odnijela do 40 posto potencijalnog uroda aronije, a ostalog voća i više.

– Imam sibirsku borovnicu koja je bila u fazi potpune cvatnje i ona je sada počela tamniti, tako da od toga ništa. Jabuka je sigurno 50 posto manje – kaže Samec.

Posljedice će se na voću uz to osjetiti i sljedeće godine. Posljedice osjećaju i pčelari. Zbog tople zime matice su počele ranije zalijegati leglo pa se ostale pčele, kako bi zaštitile mlade, izlažu hladnoći i smrti. Gubitaka ima, ali oni srećom nisu pretjerani, kaže garešnički pčelar Domagoj Balja.

– Moglo bi se reći da se gubitci kreću između 20 i 30 posto– kaže Balja.

Lošije je sreće bio uzgajivač povrća iz Velikih Zdenaca Igor Bartulin kojem je snijeg bio posljednja u nizu ovogodišnjih vremenskih neprilika.

– Povrće je prvi put uništio još onaj prvi jaki vjetar, zatim je došlo ovo drugo nevrijeme koje nas je ponovno sredilo, a snijeg još malo pa dotukao – kaže Bartulin.

Bartulinu su se blitva i rotkvica smrzli, ali puno veći problem je što su mu tri od pet plastenika uništena. Zbog nevremena je za Čazmu, Garešnicu, Grubišno Polje, Berek i Kapelu proglašena prirodna nepogoda. Samec će, kaže, prijaviti štetu, ali od toga ne očekuje puno pogotovo sada kada država ima povećane troškove zbog korone i potresa.

– Ne očekujem nikakvu pomoć, kako ću se sam snalaziti, tako će i biti – rekao je Samec.

Snalazit će se poljoprivrednici i nadati da ih neće zadesiti nova nepogoda dok građanima ostaje za nadati se da cijene voća i povrća neće otići put neba. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!