STOŽER KKŽ Prva izliječena osoba od koronavirusa puštena je kući

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Koprivnička Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ danas je u kućnu samoizolaciju otpustila prvu pacijenticu izliječenu od bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Epidemiološki nalaz pacijentice je negativan i više ne pokazuje nikakve simptome bolesti, no zbog preventivnih mjera i predostrožnosti iduća dva tjedna će, sukladno zdravstvenim uputama, boraviti u kućnoj samoizolaciji.
Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako su u posljednja 24 sata zabilježena i četiri nova slučaja zaraze COVID-19 infekcijom, a radi se o poznatim kontaktima zaraženih osoba. Ovime je ukupni broj do sada zaraženih na području županije porastao na 12 s time da je šest osoba s lakšim simptomima u samoizolaciji na kućnom liječenju, a pet je osoba, nakon otpuštanja ranije spomenute pacijentice, zadržano na liječenju u bolnici.
FOTO: KKŽ
-Ovako smo nešto očekivali i realno je da se u idućih nekoliko dana bude pozitivno još osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, no sve one su pod liječničkim nadzorom i nalaze se u samoizolaciji. Kontakti su poznati i naša epidemiološka služba radi odličan posao kako bi se širenje zaraze i žarište zadržalo u okvirima kontrole. Na tome im zahvaljujem kao i svim građanima koji poštuju i pridržavaju se mjera. Ovim putem molim da se neprovjerene informacije ne šire u javnost kako se ne bi stvarala panika kod ljudi te kako se osobe koje su pozitivne na koronavirus ne bi stigmatizirale. Ponašajmo se odgovorno – apelirao je načelnik Ljubić.
FOTO: KKŽ
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije Draženka Vadla rekla je da se radi o očekivanom slijedu događanja te kako su brojna upozorenja očito urodila plodom jer su svi novozaraženi pri pojavi prvih simptoma ostali kod kuće i izolirali se, što je rezultiralo činjenicom da u županiji i dalje nema velikog broja zaraženih osoba.
FOTO: KKŽ
-Osobe koje su ostale na kućnoj njezi u samoizolaciji imaju lakšu kliničku sliku, nemaju ozbiljnijih smetnji te ne očekujemo da će trebati u bolnicu. Preporuka je da poštuju mjere samoizolacije, prate svoje stanje i jave se liječniku opće prakse, ako se slika pogorša. Vrlo važno je da primjenjujemo opće mjere zaštite, održavamo osobnu higijenu uz čišćenje i dezinfekciju prostora u kojem boravimo te da budemo na distanci uz smanjenje socijalnog kontakta. Napominjem još jednom kako je ovo normalan slijed u razvojnom ciklusu epidemije i ne radi se o neočekivanoj ili alarmantnoj situaciji. Do sada smo svi odradili jako dobar posao i ako ćemo biti odgovorni možemo pomoći jedni drugima. U bolnicu će s vremenom doći samo osobe s jače izraženim smetnjama, a naša je zadaća da ih bude što manje. To možemo postići samo ako će građani biti odgovorni i poštivati propisane mjere i upute – naglasila je ravnateljica Vadla.
Ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić kazao je kako jedna pacijentica od 65 godina ima težu upalu pluća, no u ovom trenu nije kandidat za respirator. Ostali pacijenti dobro se osjećaju, a neki od njih bi za nekoliko dana također mogli biti pušteni u kućnu izolaciju, kaže Devčić.

-Sustav funkcionira bez ikakvih problema, provjeravamo sve naše sastavnice koje se bave COVID-19 problematikom, trijažni šator i infektološki te pulmološki odjel koji su trenutno u izolaciji, ali i sve druge dijelove sustava u kojima bi eventualno u budućnosti moglo doći do kontakta s onima koji bi imali sumnju na COVID-19 odnosno potvrđenu COVID-19 infekcije – pojasnio je ravnatelj Devčić te dodao kako je bolnica do sad dobila ukupno šest donacija zaštitne opreme i jednu donaciju medicinskog alkohola te da svih tipova zaštitne opreme ima dovoljno za sve djelatnike.
FOTO: KKŽ
O postupanjima PU Koprivničko-križevačke izvijestio je načelnik Vjekoslav Štimac koji je kazao kako su policijski službenici od uvođenja mjera ograničenja kretanja kontrolirali gotovo 8800 osoba te su zatekli 172 osobe bez valjanih propusnica.
-Što se tiče samoizolacije, broj osoba koje su na našem popisu svakog je dana manji. Trenutno ih je oko 500-injak i već smo u trećem krugu kontrola poštivanja izrečenih mjera. Do sada smo zabilježili ukupno 31 osobu koje su zatečene u kršenju mjera i one su prijavljene nadležnom sanitarnom inspektoru kojemu pružamo i potporu prilikom uručivanja prekršajnog naloga – kazao je načelnik Štimac.
Na kraju konferencije koja se održala nakon koordinacije užeg dijela Stožera, građanima je poručeno da se pridržavaju svim mjera i uputa kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje zajednice. Stožer je uputio i apel da se ne šire dezinformacije i lažne vijesti kako bi se spriječilo širenje panike i stigmatiziranje osoba koje su oboljele od bolesti COVID-19.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!