NOVA RAVNATELJICA ‘Želim nastaviti dobru tradiciju knjižničarstva u Bjelovaru!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nova ravnateljica Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar je Vjeruška Štivić. Na tom mjestu će zamijeniti Marinka Iličića koji nakon gotovo tri desetljeća vođenja knjižnice ide u mirovinu. Prvi doticaj s knjižničarstvom kao profesijom Štivić je imala još u srednjoj školi za suradnika u indok djelatnosti kada su joj predavali i sadašnji radni kolege – Marinko Iličić, Zorka Renić, Tina Gatalica. No, među policama knjiga je zanimanje pronašla kao mlada majka kada je svom sinu posuđivala slikovnice i poželjela ondje i raditi. Na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice radi od 1993., na što je ponosna.

– Djeca su ustvari naši prvi korisnici i prvi koji se susreću s knjižnicom. Ono što mi, dječji knjižničari, napravimo i na koji način ih privučemo knjizi, čitanju i korištenju knjižnice, to onda ostaje za cijeli život – kaže Štivić.

Dječja knjižnica možda je mala, ali je uloga onih koji ondje rade u stvaranju navike čitanja zato itekako velika. Štivić je, priznaje, zato teško napustiti dječji odjel i male korisnike. No, pred njom su novi izazovi u koje kreće u suradnji s kolegama.

– Imam ideje, predložit ću ih svojim kolegama te ćemo onda vidjeti i razraditi što ćemo od toga prihvatiti i na koji ćemo način te ideje dalje realizirati – kaže Štivić.

Bjelovarsku knjižnicu želi dodatno otvoriti prema građanima, ali prije svega, ističe, želi nastaviti dobru tradiciju knjižničarstva u Bjelovaru. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!