MALI MLJEKARI Pozdravili najavljeni interventni otkup, ali i ukazali na jedan problem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će za dva i pol milijuna kuna otkupiti tržne viškove malih mljekara pogođenih gubitkom tržišta. Tu mjeru Ministarstva pozdravlja predsjednik Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, Dalibor Janda. Male mljekare su se, upozorava, našle u nezavidnom položaju.

– Stvar je u tome što male mljekare nisu zaustavile otkup mlijeka i u trenutku kada su se našle u poteškoćama, i dalje su otkupljivali mlijeko i radili mliječne proizvode koje su zatim skladištili – kaže Janda.

Bez mogućnosti plasmana, a s nastavkom proizvodnje njihovi troškovi rastu, pa im je najavljeni otkup slamka spasa. To je hvalevrijedna akcija, šteta samo što nije krenula na vrijeme, smatra vlasnica daruvarske sirane Biogal, Melita Pokorny.

– Krenula je, ali sa zakašnjenjem i radi se samo o najavi, a pitanje je kada će krenuti u realizaciju – kaže Pokorny.

Proizvođači više ne mogu čekati. Samo ona, napominje Pokorny, dnevno ima tisuću 600 do tisuću 800 litara mlijeka. Male mljekare, kaže, od dvadesetog ožujka mole ili interventni otkup ili da se mlijeko preradi u mlijeko u prahu i maslac ili da se donira, ali za njihove apele do sada nije bilo sluha. Kako se, kaže Pokorny, kravama ne može zatvoriti vime i reći im da pričekaju, oni su se za plasman nekako snašli sami.

– Mi smo onda interno riješili svoj problem tako što smo počeli prodavati mlijeko Dukatu i na tome sam im iznimno zahvalna jer u suprotnom bi mi danas vjerojatno ili prolijevali mlijeko ili otkazali kooperante – rekla je Pokorny.

Sada je u pregovorima s Vindijom za otkup kozjeg mlijeka. Pokorny zapošljava 11 radnika i ima 23 kooperanata, a otkazivanje i otpuštanje su za nju posljednja opcija koju želi izbjeći. No, kako 90 posto njene proizvodnje ovisi o turističkoj sezoni jer sireve većinom plasira u Istru, za nju je ova godina, boji se, izgubljena. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!