VELIKO SRCE Bjelovarski ugostitelji kuhat će obroke za potrebite

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako, kao i ostatak gospodarskog sektora, proživljavaju nezapamćenu krizu, bjelovarski obrtnici još jednom su pokazali da se na njih može računati kad je najpotrebnije. Na inicijativu bjelovarskog ugostitelja Damira Paveca, a uz potporu Udruženja obrtnika Bjelovar i Grada, petero obrtnika iz ugostiteljskog sektora ponudilo je svoje usluge Stožeru civilne zaštite kuhanjem obroka za potrebite.

– Obrtnici grada Bjelovara htjeli su se priključiti humanitarnom radu. Odlučili smo se pokrenuti tako što smo osnovali tim od pet obrtnika koji će humanitarno pripremati 50 obroka dnevno za potrebe svih naših ljudi koji se nalaze u izolaciji ili za potrebite u kriznim Stožerima – otkriva Gabrijela Marija Patačko, predsjednica Udruženja obrtnika Bjelovar.

Gabrijela Marija Patačko, predsjednica Udruženja obrtnika Bjelovar

Na odabrane adrese gotove obroke dijelit će Crveni križ. Osim spomenutog Paveca i njegovog obrta „Garfild“, u akciju su se uključili vlasnici poznatih bjelovarskih restorana i zalogajnica „Mrak“, „Roko“, „Donald Duck“ i „Vinko Grill“. Ova gesta je za svaku pohvalu, posebice kad se u obzir uzme trenutna situacija u bjelovarskom obrtništvu.

– U Bjelovaru su odlukom Stožera trenutno zatvorena 262 obrta. Svi kozmetičari, frizeri, maseri, ugostiteljske radnje, osim onih koji mogu raditi dostavu hrane. Zatvoreno je više od 90 trgovina, zapravo sve djelatnosti kojima odlukom Stožera nije dozvoljen rad – kaže Patačko.

Uz navedene obrte, koji ne mogu raditi do daljnjega, četvero obrtnika u potpunosti je zatvorilo svoje radnje. Riječ je o situaciji koju, kaže Patačko, ne pamte niti obrtnici s najdužim stažem. Svjesni su toga i u Gradu Bjelovaru pa su im i u ovoj situaciji nastojali maksimalno ići na ruku. Kad je riječ o konkretnoj akciji s kuhanjem obroka za potrebite, Grad Bjelovar im je izašao u susret prenamjenom iznosa od 75 tisuća kuna koje inače osigurava za redovne aktivnosti Udruženja obrtnika, kaže zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

– Naravno nitko nije mogao predvidjeti situaciju koja će se, uzrokovana korona krizom, dogoditi. Nijedna od tih stavki nije stajala u našem zajedničkom ugovoru, međutim, kada nas je nazvala predsjednica Udruženja obrtnika, napravili smo zajednički sastanak s ugostiteljima koji su odlučili na neki način donirati hranu potrebitima u ovoj krizi. Grad Bjelovar je to, naravno, podržao – kaže Brajdić.

Kuhanje i podjela obroka trebali bi početi uskoro.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!