BRZO I LAKO Ostanite doma i napravite sami dezinfekcijsko sredstvo za ruke!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedan od najtraženijih proizvoda ovih je dana dezinfekcijsko sredstvo za ruke. Kako bismo se zaštitili od zaraze širenja koronavirusa, brojne preporuke usmjerene su upravo na osobnu higijenu, posebice na pravilno pranje ruku. Iako su sapun i čista voda najbolji način da se zaustavi širenje mikroba i virusa, oni nam nisu uvijek pri ruci. Zato se izvan kuće preporučuje imati dezinficijens, bilo kupljen ili onaj vlastiti koji je moguće napraviti u samo par koraka. Već u prvim koracima, potrebno je pripaziti na korištenje pravilno očišćenih alata za miješanje. Isto tako, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se mješavine ostave na mirovanju najmanje 72 sata nakon miješanja. Sredstvo za dezinfekciju tako može suzbiti sve bakterije koje su se možda unijele tijekom postupka miješanja.

Dezinfekcijsko sredstvo moguće je napraviti u gelu ili u spreju. Nužan sastojak za oba načina je medicinski alkohol kod kojeg je jako važan njegov postotak. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, kako bi mješavina bila učinkovita, u sebi mora imati najmanje 60-postotni alkohol.

Za dezinficijens u gelu potreban je alkohol (najmanje 60-postotni), aloe vera gel i ulje čajevca koje, ako nemate, možete i izostaviti. Alkohol i gel aloe vere potrebno je pomiješati u omjeru 3:1, a mješavini dodati nekoliko kapi ulja čajevca.

Ako se odlučite za dezinficijens u spreju, potrebno je pomiješati 1 ⅔ šalice alkohola s dvije žličice glicerola. Glicerol će spriječiti da se ruke isuše i zato je vrlo važan sastojak ovog recepta. U mješavinu se zatim doda jedna žlica vodikovog peroksida, a nakon toga potrebno je dodati četvrtinu šalice destilirane ili prokuhane te ohlađene vode. U slučaju da koristite alkohol s manjim postotkom, koristite i puno manje vode. Kako bi miris otopine bio ugodniji, može se dodati koja kap esencijalnog ulja pri čemu treba izbjegavati ulje lavande.

U par koraka može se napraviti vlastito dezinfekcijsko sredstvo za ruke, no treba napomenuti da se i dalje prije svega preporučuje pranje ruku kako bi se od posljedica virusa uspjeli što bolje zaštititi. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!