ZBOG KRIZE Zaposlenici Gradske uprave i institucija ostaju bez uskrsnica, Hrebak bez jedne plaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zaposlenici bjelovarske Gradske uprave ove su godine računali na 200 kuna veću uskrsnicu od one koju su dobivali ranijih godina. Najavljeno im je kako će biti nagrađeni sa 600 kuna, međutim zbog sveopće krize, od uskrsnog darivanja se odustalo.

-Situacija je teška, osam milijuna kuna smo preusmjerili u mjere koje bi trebale pomoći gospodarstvu. U ovoj situaciji trebamo imati na umu da su mnogi naši sugrađani ovih dana ostali i bez uskrsnica, i bez drugih primanja – pojašnjava najnoviju odluku bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji vjeruje kako će zaposlenici Gradske uprave, ali i gradskih ustanova, na koje se ona također odnosi, s obzirom na okolnosti, imati razumijevanja.

U znak solidarnosti sa svima onima koji ovih dana proživljavaju krizu, Hrebak se, kao i mnogi drugi političari, odlučio prikloniti trendu koji su pokrenuli premijer Plenković i članovi Vlade te se odreći jedne mjesečne plaće.

-Kao što sam ranije kazao, i dalje smatram da je to populizam i da neće donijeti značajne uštede. Nije mi namjera na ovaj način skupljati političke bodove, no zaista mi nije problem i na taj način dati doprinos u ovoj teškoj situaciji – kaže Hrebak, čija neto plaća, prema podacima iz imovinske kartice, iznosi 15.439,45 kuna.

Iako se u medijima intenzivno raspravlja o rezanju plaća u javnom sektoru, Hrebak napominje kako nikakva odluka još nije donesena. Niti će se, kaže, o eventualnom smanjenju plaća koje se isplaćuju iz gradskog proračuna, odlučivati bez prethodnog razgovora s predstavnicima sindikata.

-Kad govorimo o smanjenju plaća, važno je naglasiti kako mi u posljednje tri godine na toj stavci štedimo između 2 i 3 milijuna kuna godišnje. Drugim riječima, u jednom mandatu mogli bismo uštedjeti 10 milijuna kuna. Nikome nismo smanjili plaću, no smanjili smo broj zaposlenih. U mirovinu je otišlo više od 10 posto zaposlenika, a nakon njihova odlaska nismo zapošljavali nove ljude – napominje Hrebak, dodajući kako u skorom razdoblju u mirovinu treba otići još četvero djelatnika koji neće dobiti zamjene. Njihov posao, kao i u ranijim slučajevima, bit će, kaže, raspoređen među ostalim zaposlenicima. Stoga se Hrebak pita je li uopće pošteno razmišljati o smanjenju plaća onima koji sada rade i više nego ranije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!