DOBRI REZULTATI Povećavaju broj testiranja na stotinu dnevno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj oboljenja koronavirusom. Ukupan broj oboljelih i dalje je 32, a ozdravilo je ukupno sedam osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 24 osobe, dok se jedna osoba još uvijek nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

– U Varaždinskoj županiji je prvi slučaj oboljenja koronavirusom registriran još 2. ožujka, a više dana smo brojili veći broj zaraženih i od samog Grada Zagreba. S obzirom da u 38 dana imamo 32 potvrđena slučaja oboljenja, možemo biti zadovoljni, ali nikako ne smijemo misliti da je naša borba protiv nekontroliranog širenja zaraze već završila. U preventivnoj mjeri samoizolacije su 1.603 osobe, od čega je 91 osoba kontakt oboljelih – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin danas, 9. travnja, na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i zamjenik župana Tomislav Paljak.

Tijekom jučerašnjeg dana, 8. travnja, testirane su 44 osobe, a ukupni broj testiranih je 597.

– Već danas je kapacitet testiranja u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije 50 uzoraka dnevno, a za tjedan dana će se povećati na 100 dnevno. Ovaj tjedan će se brisevi početi uzimati i putem Covid-19 ambulante Doma zdravlja Varaždinske županije, o čemu će liječnici obiteljske medicine dobiti sve potrebne informacije – najavio je Vugrin.

U posljednja 24 sata PU varaždinska je zabilježila 1 slučaj kršenja mjera samoizolacije i 51 slučaj kretanja bez valjane propusnice. Vugrin je najavio da bi već u petak, 10. travnja, u ponoć na snagu mogle stupiti novosti vezane uz e-propusnice, koje se više ne bi izdavale posebno za svaku općinu i grad, nego po administrativnim područjima prostorno povezanima u jednu cjelinu na temelju sporazuma više jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije.

– S obzirom da je niz općina i gradova već pokrenulo i istaknulo inicijativu za takvim sporazumima, pri čemu je prva stigla iz ludbreškog kraja, dok je ivanečko područje prije dva dana to već konkretiziralo sporazumom za dva grada i četiri općine, tijekom današnjeg dana očekujemo i druge sporazume. Prema proceduri, proslijedit ćemo ih Nacionalnom stožeru te usuglasiti postupanje s PU varaždinskom, čime bi se sporazumi mogli primjenjivati već u petak, 10. travnja, od ponoći. Bitno je da se ne radi parcijalno, nego cjelovito – istaknuo je Vugrin.

Pojasnio je da će se stanovnici općina i gradova obuhvaćenih jednim sporazumom moći bez propusnice kretati unutar tih općina i gradova, a za odlazak u drugu općinu ili grad koja nije obuhvaćena sporazumom, i dalje će biti potrebna propusnica koja će se izdavati pod trenutno važećim uvjetima.

– Svako ograničavanje je nepopularno, no dosadašnje mjere su pokazale dobar rezultat u obuzdavanju eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Svako ublažavanje mjera se dočekuje s velikim odobravanjem, ali moramo biti svjesni da to sa zdravstvenog aspekta znači i povećanje rizika. Stoga pozivam sve građane da se i dalje pridržavaju preporučenih mjera s naglaskom na socijalno distanciranje, a ujedno upozoravam da se posjećivanjem starijih osoba u vrijeme blagdana možemo ugroziti njihovo zdravlje. Molim da ova upozorenja shvatimo ozbiljno i da se ne opustimo kako nakon blagdana ne bismo imali nagli porast oboljelih te nepotrebno opteretili zdravstveni sustav – apelirao je Vugrin.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!