KRIZNE ŠKARE Proračun se puni dobro, gradonačelnik i zamjenici si smanjili plaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz bjelovarske Gradske uprave na adrese medija pristiglo je priopćenje o punjenju proračuna uslijed krize potaknuto, stoji u dopisu, čestim pitanjima novinara o funkcioniranju Grada Bjelovara u trenutačnoj situaciji. Kako bi se izbjegle eventualne dezinformacije u javnom prostoru, navodi se dalje, u Gradu su smatrali dužnim izvijestiti građane o stvarnom stanju. Priopćenje možete pročitati u nastavku.

U razdoblju od siječnja do ožujka 2020. Grad Bjelovar je uprihodio 6.768.451,12 kn više u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini, što znači da u prva tri mjeseca nije došlo do pada prihoda. Prihoda od poreza na dohodak,  prireza  i kompenzacijskih mjera u istom je razdoblju uprihodovano  za 1.896.888,10 kn više. Od ostalih značajnih prihoda u istom promatranom razdoblju komunalne naknade naplaćeno je 1.186.019,69 kn, a isto tako i komunalnog doprinosa kojeg je naplaćeno 67.855,23 kn više.

Prvih devet dana travnja Grad Bjelovar uprihođuje očekivanim tempom i ne očekujemo daljnji rast. Podaci za nezaposlenost za ožujak 2020., govore o brojci od 1297 osoba, dok je u veljači bilo 1227 nezaposlenih u Bjelovaru.

Iznimno smo zadovoljni punjenjem proračuna u proteklom razdoblju, no s obzirom na novonastalu situaciju, svjesni smo da će mjeseci koji su pred nama biti teški i da je realno za očekivati da prihodi tako više neće rasti. Kao što već znate, Grad Bjelovar je osmislio vrlo hrabre i odlučne mjere koje je odličnima ocijenila i HGK Županijska komora Bjelovar te Udruženje obrtnika Bjelovar, a pohvaljeni smo i od strane inicijative Glas poduzetnika kao jedan od najboljih primjera u državi. U ovoj kriznoj situaciji pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta je glavni prioritet Grada Bjelovara. Želja nam je sačuvati svoje gospodarstvenike, a samim time i pad prihoda proračuna svesti na najmanju moguću razinu. 

Što se tiče rezanja troškova dužnosnika i djelatnika Grada Bjelovara, o čemu također stalno dobivamo upite, reagirat ćemo u skladu sa situacijom. Proračun je za sada i dalje stabilan i dobro se puni, no oprezni smo i sigurno ćemo povući odlučne poteze bude li za to potrebe. Napominjemo da ove godine ipak neće biti isplaćene uskrsnice, kako djelatnicima Grada Bjelovara, tako i svim djelatnicima ustanova Grada Bjelovara, a gradonačelnik i njegovi zamjenici smanjit će svoje plaće za 20% dok traje ova kriza. Isto tako, predložit ćemo klubovima gradskih vijećnika da se odreknu svojih naknada za vrijeme trajanja krize, kao i svih drugih naknada, poput onih za nadzorne odbore i upravna vijeća, koje se isplaćuju iz proračuna Grada Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!