MJERE KKŽ Smanjili plaće, osigurali milijune za privrednike, pronađena sredstva i za Zagreb

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Župan Darko Koren u prisustvu zamjenika župana Darka Sobote i Ratimira Ljubića, predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara te pročelnika upravih odjela, danas je predstavio paket gospodarskih mjera kojim će Koprivničko-križevačka županija pomoći županijskom gospodarstvu i poduzetnicima koji zbog reduciranih poslovnih aktivnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa trpe štetu u poslovanju. Županija se tako nastavno na mjere Vlade RH uključila u borbu za očuvanje radnih mjesta na regionalnoj razini, a kako je župan najavio, paket izvanrednih gospodarskih mjera za pomoć ugroženim poduzetnicima i gospodarstvenicima će biti predložen na elektronskoj sjednici Županijske skupštine koja će se održati 28.travnja.

-Radi se  o redizajnu programa i projekata  te načina funkcioniranja Županijske uprave, a  u konačnici rebalansa proračuna. Pretpostavka je da će se dogoditi značajne promjene u prihodovnoj strani proračuna s obzirom da je izvor financiranja županijskog proračuna porez na dohodak koji će prema našim procjenama  biti smanjen do 25 posto i to nas je usmjerilo da određene programe te neke stavke u proračunu izmijenimo i uskladimo s aktualnim stanjem kojeg smo itekako svjesni. Vodili smo se sistemom prioriteta, a vitalni programi  nisu mijenjani  već će se sredstva prenamijeniti iz onih aktivnosti koje se ne mogu realizirati – pojasnio je župan te dodao kako se mjerama i rebalansom osiguralo 9,3 milijuna kuna.

Kazao je kako je, nakon održanog sastanka s predstavnicima  Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Koprivničko-križevačke županije koji su odgovorno prihvatili novu situaciju, potpisan aneks Kolektivnog ugovora te je izvršena intervencija  u dijelu plaća.

-Vođeni procjenama i iskustvom drugih smanjili smo plaće zaposlenika za 10 posto u  sljedeća tri mjeseca te smo za ovu godinu ukinuli uskrsnice, božićnice i regres, ali smo ostavili dar za djecu. Smanjuju se i plaće dužnosnika za 15 posto, a na prijedlog  pozicije u Županijskoj skupštini, predsjednika Skupštine i vodstva Županije ukidaju se naknade za rad članicama i članovima Županijske skupštine te je za 50 posto smanjena naknada političkim strankama. Što se tiče programa po upravnim odjelima, oni su smanjeni  za 20 do 25 posto  u skladu s projekcijama smanjenja prihoda. Riječ je o programima za kulturu, udruge i prijevoz učenika dok smo u sektoru zdravstva izvršili određene korekcije. Primjerice, subvencije stambenih kredita za liječnike zbog situacije se u ovom trenutku neće do kraja realizirati  rekao  je župan.

Kako bi se pomoglo gospodarstvu uz sve ostale mjere, preraspodjelama sredstava je formiran poseban fond iz kojeg će se financirati novi programi, a u najvećem dijelu  radi se o programima sufinanciranja kredita za male poduzetnike i obrtnike.

Vrijednost fonda je oko četiri milijuna kuna iz kojeg ćemo financirati nove programe, a to su najviše programi sufinanciranja kamata na kredite za male poduzetnike i obrtnike. U pregovorima  smo i sa sedam poslovnih banaka koje bi osigurale kreditni potencijal u iznosu 50 milijuna kuna za obrtna sredstva uz kamatu od nula posto. U razgovoru s poduzetnicima shvatili smo da je to sada njima najvažnije kako bi ponovno pokrenuli svoje djelatnosti – istaknuo je župan.

Važno je da se kapitalni projekti ne ukidaju pa će tako projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana vrijedan 65 milijuna kuna ići dalje u realizaciju čime će se pomoći i građevinskom sektoru.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren

-U ovoj situaciji izuzetno je važno da se takvi kapitalni projekti ne ukidaju što je s aspekta potpore gospodarstvu od velikog značaja jer će građevinski sektor imati posla u vremenu koje dolazi. U kontaktu smo s Vladom i Ministarstvom financija koji će, odobrenjem zajma Županiji i općinama koje sudjeluju u projektu, također pružiti podršku – naglasio je župan.

Županija će se uključiti i u pomoć Gradu Zagrebu koji je nastradao u nedavnom potresu te će sa 100 tisuća kuna poduprijeti obnovu jedne od zagrebačkih bolnica koje su oštećene, a isti će  iznos uputiti i za obnovu crkve sv. Marka Evanđeliste koja je također pretrpjela štetu. Župan je na predstavljaju mjera kazao kako Županijska uprava i proračun u ovom trenutku funkcioniraju stabilno te kako su osigurana  sredstva za zdravstvene ustanove te za sve aktivnosti Stožera civilne zaštite kojem je zahvalio na odgovornom, profesionalnom i požrtvovnom radu u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.

Svjesni smo da ovim mjerama koje proizlaze iz uštede i prenamjene sredstava nismo riješili problem te da ćemo krajem ljeta i u jesen biti u situaciji da redizajniramo proračun i projekte te provedemo mjere racionalizaciju kompletne Županijske uprave – zaključio je župan te pozvao sve na zajedništvo, društvenu odgovornost i solidarnost kako bi se uz što manje posljedica prevladala ova kriza.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!