PALAC GORE Svi su položili ispit – nastavnici, djeca, ali i roditelji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Teče četvrti tjedan kako su školske zgrade u potpunosti prazne. Dječji glasovi, umjesto u njima, odjekuju u dnevnim boravcima u kućnoj atmosferi. Nakon početnih problema koje su imali doslovno svi, provjerili smo kakvo je sada stanje.
Ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo, Sanja Vranješević, nakon sad već gotovo puna četiri, tjedna rada škole na daljinu, iz prve ruke nam je ispričala kako sve funkcionira, jesu li zadovoljni roditelji, kako se snalaze učenici, ali i uspijevaju li učitelji i nastavnici izvršiti sve svoje obveze na vrijeme.
FOTO: OŠ VELIKO TROJSTVO
-S obzirom da smo u četvrtom tjednu nastave na daljinu, mogu reći da nam je početak bio vrlo težak, ali sam na svoje djelatnike i djecu izuzetno ponosna. U samo tri dana uspjeli smo osposobiti cjelokupan proces kako prijeći na nastavu na daljinu – istaknula je Vranješević dodavši kako uz međusobno bodrenje, ali i strpljivost, imaju bezrezervnu podršku nadležnog Ministarstva. No, ravnateljica je posebno pohvalila i same roditelje koji su se, svjesna je, našli u nezavidnoj poziciji.
-Da je sve savršeno, nije sve savršeno. Zajedno učimo i mi učitelji, zajedno sa svojim učenicima. Velika je to odgovornost i roditelja i ovim bi im se putem htjela posebno zahvaliti jer imaju puno strpljenja. Cjelokupan rad što se tiče škole, ali i kasnije zadaća – sve je sada na njima – svjesna je Vranješević.
FOTO: OŠ VELIKO TROJSTVO
Tim više što i mnogi roditelji rade od kuće, većina njih nema jedno dijete, već više njih i stoga je i njihova žrtva veća. No, ono što je učiteljima od početka vjetar u leđa – svakako je povratna informacija od njihovih učenika koji su ih od početka uvjeravali kako oni to mogu i kako će savladati sve prepreke.
Jedan od problema u nekim školama, mora se priznati, je i oprema, pa Vranješević pojašnjava kako su se oni snašli u tom pogledu.
-Što se tiče naše škole, mi smo svu djecu opskrbili s tabletima, tu smo se snašli jer dobili smo velik broj tableta potrebnih za školu za život. Pa su učenici koji imaju svoj privatna računala, ustupili te tablete onima koji nemaju – pojašnjava ravnateljica.
FOTO: FACEBOOK, Sanja Vranješević, ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo
A mnogi se pitaju je li lakše učiti na daljinu učenicima razredne nastave ili pak predmetne.
-Nekako je lakše provoditi nastavu na daljinu razrednoj nastavi zato što su učiteljice i prije na taj način funkcionirale, služile su se raznim platformama. Malo nam je teže bilo u predmetnoj nastavi, pogotovo pri učenju prirodoslovnih predmeta, ali svi su prionuli u to, zasukali rukave, kako se kaže i evo, svakodnevno istražuju, uče, istražuju različite platforme koje mogu koristiti da bi djeci olakšali. Dobili smo upute i od nadležnog ministarstva, ovaj tjedan je tjedan ponavljanja, do iza Uskrsa kreću vrednovanja i ocjenjivanja – napomenula je Vranješević. Kako će taj dio izgledati, teško je u ovome trenutku prognozirati.
-Ja vjerujem da ćemo uspjeti uspješno realizirati i taj dio. Uvijek će postojati oni koji neće biti zadovoljni, ali mi ćemo se svi zajedno potruditi da to profunkcionira kako treba i da uspijemo to odraditi. Ovo je veliki projekt, kako za nas učitelje, tako i za djecu i njihove roditelje. Svaki učitelj poznaje svog učenika kako mi volimo reći u dušu jer veći dio dana provodimo s njima. Stoga već dobro znamo koje su sposobnosti naših učenika, jer kod ocjenjivanja gledast će se i aktivnost učenika – pojašnjava ravnateljica.
Hoće li učenici više uopće sjesti u školske klupe tokom ove školske godine, teško je ikome znati, no jedno je sigurno – ova je školska godina povijesna po mnogo čemu. Ostaje za nadati se da će školarci „pohvatati“ sve znanje potrebno za njihovo daljnje školovanje. Neosporno je da se u tome svi trude – od učitelja, preko nadležnog ministarstva, roditelja, ali i njih samih, kojima, uvjereni smo, nije nimalo lako.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!