PRIRODNE BOJE Uz svakodnevne namirnice, do prekrasnih pisanica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bliži se najveći kršćanski blagdan Uskrs, a s njim dolazi i tradicionalno bojom ukrašeno jaje – pisanica. U svakoj prodavaonici već danima prije samog Uskrsa mogu se pronaći različite boje pomoću kojih se na vrlo jednostavan i lak način oboji jaje. No, postoji i onaj prirodan način koji ne zahtijeva veći napor, a konačan rezultat može ispasti i puno bolji. U nastavku teksta otkrijete kako jaja obojiti prirodnim bojama.

Za početak jaje možete izvaditi ranije iz hladnjaka kako bi ona poprimila sobnu temperaturu, a kako tijekom pripreme ne bi pucala.

JARKOŽUTA – Za ovu boju stavite tri žlice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode, a zatim dodajte dvije žlice bijelog octa.

NARANČASTA – Priprema ove boje zahtjeva samo pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice bijelog octa u litri vode.

CRVENA – Ključne su višnje. Zato koristite konzervirane višnje i sok od višanja.

TAMNOCRVENA – U ovom slučaju, umjesto u vodu, u sok od brusnica stavite ciklu.

SMEĆKASTO-CRVENA BOJA – Radi se o možda najpoznatijem načinu pripreme prirodne boje. Potrebna je ljuska crvenog luka, stavi se u vodu dok ne potamni i promijeni boju. Jaja se mogu ukrasiti oblicima razne trave ili elastičnim gumicama. U vodi se trebaju kuhati desetak minuta.

RUŽIČASTA – U vruću vodu stavite oko 800 grama narezane cikle. Iako će se prvo pojaviti tamnosmeđa boja, jaja će uskoro poprimiti nježnu ružičastu boju.

LJUBIČASTA – Sušene borovnice potrebno je prokuhati u 250 mililitara vode. Što više borovnica bude korišteno, to će boja biti izraženija.

PLAVA – U vruću vodu dodajte 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa. Za svjetliju boju jaja u vodi trebaju stajati oko pola sata, a za tamniju ih ostavite u hladnjaku preko noći.

ZELENA – Naravno, ovdje se traži zeleno povrće. Tako je potrebno 100 grama listova špinata, a uz to smrznute borovnice. Sastojci se utisnu u blenderu te se doda litra soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili sastojke, dodajte dvije žlice kurkume u prahu.

SMEĐA – Dovoljne su dvije žlice mljevene kave koje treba pomiješati s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kave. Na kraju su još samo dodajte dvije žlice bijelog octa.

Ako želite da boja bude izraženija, jaja ostavite potopljena u otopinama preko noći i to u hladnjaku. Uz svakodnevne namirnice moguće je napraviti pisanicu kojoj će se svi diviti, a vi uvijek možete reći da je to vaših ruku djelo. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!