AUTOSERVISI Dozvolu za rad imaju, no sami odlučuju hoće li raditi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Puno je nepoznanica koje nam je donijela situacija s koronavirusom, a o kojima inače, u svakodnevnom životu, niti ne razmišljamo. Primjerice, mnogi građani nisu sigurni koje djelatnosti imaju dozvolu za rad, a koje nemaju. Među brojnim pitanjima je i što je s automehaničarima te jesu li njihove radnje uopće otvorene. To najviše zanima one koji uskoro moraju na redovni servis sa svojim limenim ljubimcem, ali informacija će dobro doći i onima koje možda iznenadi kvar na automobilu, a na kojeg nisu računali.

– Mi mehaničari imamo dozvolu za rad, kao što ga ima i tehnički pregled. Tako da radimo normalno – otkrili su nam u bjelovarskom Autoservisu Hruby.

Ovaj autoservis i dalje radi s troje zaposlenika, kao što su radili i prije početka ove krize. Dakle, nisu smanjivali broj radnika, a nisu ni sigurni hoće li koristiti mjere Vlade kako bi lakše izgurali ove teške dane.

– Osjeti se smanjenje prometa, a sada ćemo vidjeti kakva situacija bude dalje – kažu.

Nešto drugačija je situacija s Autoservisom Miljak koji je za mušterije ipak zatvorio svoja vrata.

– Kao automehaničar mogu reći da je problem u tome što smo morali ugasiti fiskalnu blagajnu – kaže vlasnik Želimir Miljak.

FOTO FB Autoservis Maljak

Iz tog razloga, ali i zbog znatnog smanjenja posla jer ljudi nikud ne putuju – Miljak je zatvorio svoju radnju do nekih boljih vremena. No, to ne znači da njegovih šestero zaposlenika neće biti plaćeni.

– Ja sam njima normalno isplatio plaće za treći mjesec, tu nema razgovora. I naravno, kada dođe sljedeći datum isplate plaće isto tako moram dati plaću, bez obzira na to što je zaposlenik doma. Jedino mogu dati otkaz, no u suprotnom moram isplatiti plaću kao da je zaposlenik na godišnjem odmoru – kaže Miljak.

Kako bi to bio u mogućnosti, Miljak je zatražio pomoć države te računa na mjere koje su im obećane. Radnicima ne namjerava davati otkaz jer, tvrdi, to nije rješenje. I oni moraju od nečega živjeti, ali i kada ova kriza prođe, oni će mu opet trebati. S druge strane, svjestan je da će vjerojatno morati posegnuti za pozajmicama, ali i da ga u najboljem slučaju čeka oko 100 tisuća kuna minusa. Budući da ima stalne mušterije, svima koji imaju nepredviđene kvarove na automobilima, Miljak obećaje da će izaći u susret.

– Ako to mogu riješiti, naravno da ću riješiti. Primjerice, ljudima je otišao neki remen pa smo kod kolege našli polovni i namontirali ga. Radi se o hitnom slučaju, ali sada nitko nigdje ni ne putuje – rekao je Miljak.

Za plaćanje će se, uvjeren je, dogovoriti nakon što prođe ova situacija, a on opet otvori svoju fiskalnu blagajnu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!