HDZ BBŽ O VLADINIM POTEZIMA 550 tisuća radnika svjedoči da su mjere pogođene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Od samog početka koronakrize Vlada i nacionalni Stožer civilne zaštite na prvo mjesto stavili su zdravlje ljudi, a tek onda ekonomsku krizu i posljedice koje koronavirus donosi – tim je riječima današnju konferenciju za medije vezanu uz pandemiju započeo Miro Totgergeli, predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ. Dodao je kako su dokaz uspješnosti mjera i rezultati ispitivanja javnog mišljenja.
– Ankete pokazuju da 90 posto građana smatra da su poduzete mjere Vlade adekvatne i da smo dobro postupili što smo uveli tako rigorozne mjere od samog početka. U zadnjih par dana vidimo da broj zaraženih lagano pada. Sustav kvalitetno funkcionira i bitno je naglasiti da Vlada i Stožer sve informacije koje imaju i dijele s javnošću – kaže Totgergeli.
Totgergeli je iskoristio priliku da se zahvali svima onima koji se nalaze na prvoj crti obrane život i zdravlja ljudi, ali i građanima koji su disciplinirani i koji su pristali odricati se i solidarizirati sa svima koji u ovom trenutnu rade i kojima je teško.
– Hrvatska je jedna od zemalja koja se u ovom trenutno možda i najbolja nosi sa situacijom. To vidimo i prema slikama koje nam dolaze iz Italije, Španjolske, Francuske. Naravno, postoje i građani koje mjere smatraju rigoroznima, međutim kada pogledamo SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedsku koje su s krenule blažim mjera, a vidimo da su na kraju ipak uveli mjere koje smo mi uveli na samom početku, jasno je da smo postupili dobro – kaže Totgergeli.
Osvrnuo se i na posljedice koja kriza donosi, osobito kada se govori o ekonomskim mjerama.
– Po meni, donesene mjere su općeprihvaćene. Hrvatsko gospodarstvo praktički je pripremljeno na šokove koje trenutno imamo. Jednim zdravim gospodarskim rastom, odgovornim vođenjem javnih financija, uravnoteženim proračunom, viškom u proračunu koji smo uspjeli ostvariti tijekom proteklih godina, ali i apsorpcijom europskih sredstava, kroz tri godine na neki smo način pripremili Hrvatsku da iz šoka koji imamo puno lakše izađemo sada nego što bi da nam je gospodarstvo na onom nivou na kojem je bilo prije tri godine – rekao je Totgergeli.
Totgergeli je spomenuo mjere zapošljavanja te govor o tome kako će nakon krize nezaposlenost u Hrvatskoj rasti.
– Mjere i potpore od 3250 kuna za ožujak odnosno 4000 kuna za travanj pokazale su se adekvatnima i u cijeloj Hrvatskoj praktički već skoro 550 tisuća radnika govori da je ta mjera pogođena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji oko 1200 poduzetnika zatražilo je tu mjeru za oko 5000 korisnika. U našoj županiji, prema podacima za ožujak, 111 radnika se prijavilo za zapošljavanje. No, kada se usporedi isti mjesec u 2019. godini, broj nezaposlenih je manji i to skoro za 500 nezaposlenih osoba – kazao je šef županijskog HDZ-a.
Na kraju konferencije Totgergeli se osvrnuo na mjere koje su donijeli gradovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te dodao da je neovisno o karakteru krize, optimizam kod građana porastao u odnosu na prijašnje mjesece. Iz toga se, kazao je, mogao zaključiti da se najbolje znamo organizirati i djelovati kada nam je najteže. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!