BJELOVARSKI PRORAČUN I dalje u plusu u odnosu na lani, uz pad u prvoj polovini travnja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sudeći prema brojkama iz upravnog odjela za financije Grada Bjelovara, unatoč smanjenju prireza i šokovima koji posljednji tjedana potresaju gospodarstvo, proračun se još uvijek puni dobro. Do 15. travnja ove godine u gradski kasu slilo se 47 milijuna kuna prihoda, što je 5,2 milijuna više nego u istom razdoblju lani.

-Riječ je o ukupnim prihodima, dok je u odnosu na prošlu godinu u plusu za nešto više od milijun kuna prihod od poreza, prireza te kompenzacijskih mjera. Isto tako, za oko 770 tisuća kuna više je ostvareno prihoda od komunalne naknade te za skoro 11 i pol tisuća komunalnog doprinosa – ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrebak je zadovoljan punjenjem proračuna

Kad je riječ o priljevu sredstava, minuli ožujak bio je najbolji od svih mjeseci do sada. Prihod od poreza i fiskalnog izravnanja iznosio je 7,1 milijuna kuna, što je za oko pola milijuna više nego u ožujku prošle godine. Ipak, ako se analiziraju podaci samo za prvih 15 dana travnja, brojke su, u odnosu na prošlogodišnje, nepovoljnije. Na ime prireza i poreza na dohodak, Grad je prihodovao 4,5 milijuna kuna, otprilike milijun kuna manje nego u istom razdoblju lani. Pad od oko 18 posto gradonačelnik ne smatra zabrinjavajućim te podsjeća na činjenicu kako je jedan od razloga za to ranije smanjenje prireza na 6 posto.

-Jučer nam je na račun „sjelo“ i oko 800 tisuća kompenzacijskih mjera za projekte, tako da je ta razlika time gotovo nadoknađena. Činjenica je i da je ožujak bio sjajan, da su nam ukupni prihodi do 15. travnja daleko veći od prošle godine, a pad koji bilježimo u prvoj polovini travnja je daleko manji od očekivanog ako uzmemo u obzir da nam je prirez ove godine upola manji – kaže Hrebak koji je svjestan kako će brojke padati i u narednom razdoblju.

-Pad je neminovan, što je i logično, bar za naredna tri mjeseca, ali on ne bi trebao biti dramatičan jer je i Vlada dobro posložila svoje mjere, baš kao što smo mi učinili sa svojima. Vjerujem da će zbog toga taj pad ipak biti ublažen. Zasada smo jako zadovoljni kako gradska blagajna funkcionira – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!