DJECA S TEŠKOĆAMA Nema terapija online, mnogima prijeti pogoršanje stanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sadašnja je situacija stavila dodatan izazov pred roditelje djece s teškoćama u razvoju. Nastavu na daljinu ona ne mogu pratiti sama, pomoći asistenata sada nema, pa ih zamijeniti mogu isključivo roditelji. Uz to je i terapija na koju su djeca išla prekinuta kada je prekinuta i nastava. U Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“ to nastoje premostiti na druge načine, pa roditeljima nude telefonska savjetovanja, dok se logopedska terapija odvija na jedini način na koji može – na daljinu, kaže predsjednica Udruge Slobodanka Pećar.
– Naša logopedica stvorila je Viber grupu putem koje roditeljima šalje obavijesti, upute, radne materijale i sve potrebne savjete. Isto tako, postoji komunikacija i putem maila. Roditeljima se prosljeđuju i linkovi za razne virtualne platforme koje također mogu poslužiti svrsi – kaže Pećar.
I dok se logopedska terapija može provoditi makar tako, ona fizikalna je stala.
– Prije nastale situacije, pružali smo i individualne fizikalne terapije s kojima smo u potpunosti prestali. U tom slučaju ne postoje mogućnosti virtualne terapije niti išta slično. Zbog prestanka fizikalne terapije djeca su zaista zakinuta – rekla je Pećar.
Fizikalnu terapiju s djecom stoga rade sami kod kuće. Kada se tome pridoda učenje s djecom u školi na daljinu i rad na logopedskim vježbama, dolazi se do preopterećenih roditelja djece s teškoćama u razvoju. Zbog toga, upozorava Pećar, u nekim segmentima napredak neće biti moguć, a kod djece s teškoćama se može očekivati i regresija. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!