KORONAKRIZA U općini s velikim brojem ‘gastarbajtera’ u izolaciji stalno 50-ak ljudi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐULOVAC – S obzirom na izvanrednu situaciju u zemlji, Općina Đulovac funkcionira na primjeren način, uvjerava tamošnji načelnik Drago Hodak. Pritom ističe kako u toj općini imaju velik broj rizičnih žitelja koji rade izvan Hrvatske, većinom u Njemačkoj, koji su nakon radnog tjedna vikende navikli provoditi u Đulovcu s obitelji. Sada nije moguće na taj način funkcionirati.

– U samoizolaciji kontinuirano imamo oko 50 ljudi, no do sada nismo imali ni jedan pozitivan slučaj zaraze. Stvari uspješno držimo pod kontrolom. Budući da u našoj općini ima nešto više djece u odnosu na druge općine, u početku smo imali problema s dječjim igralištima, no tu smo situaciju uspjeli manje više riješiti – kaže Hodak.

Načelnik Drago Hodak

Članovi Stožera redovito obilaze područje, upozoravaju djecu i roditelje da ne smiju koristiti dječja igrališta i da se ne smiju okupljati, a cilj im je uvjeriti ih da sve mjere koje su propisane imaju učinka, za razliku od ostatka svijeta koji se našao u, kako Hodak tvrdi, kataklizmičkoj situaciji.

– Na početku se poseban problem odnosio na vozače teretnih vozila. Imamo tvrtku Jaković – promet koja je jedan od većih autoprijevoznika s više od 60 voznih jedinica od kojih većina ide prema Italiji. Taj dio vozača isto tako na određen je način bio stavljen u samoizolaciju. Dok sve nije profunkcioniralo kako treba, malo je bilo problema – kaže Hodak.

U početku je policija neprestano vršila izvide, a i sam Hodak je, potvrdio je, prijavio sve one koji se nisu pridržavali reda. Srećom, većina je ljudi u kraćem vremenu shvatila nužnost pridržavanja mjera pa su sada ti početni nesporazumi iza njih. Da su vremena drugačija, Đulovac bi u uskrsne dane bio prepun žitelja koji rade i žive u Njemačkoj, no sada ih je izvanredna situacija primorala da blagdane provedu na virtualnoj vezi, i u mislima s najmilijima. (M. Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!