MASARYKOV DOM Uljepšavanje prije novih kulturnih aktivnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HERCEGOVAC – U tijeku je uređenje Masarykovog doma u Hercegovcu koje se odvija u dvije faze. Godinu kada Češka beseda u Hercegovcu obilježava 90. godinu izgradnje Masarykova doma, 100. godinu postojanja te 120. godinu doseljenja Čeha na ovo područje, nažalost, nisu mogli započeti s kulturnim aktivnostima i pripremama za proslavu kako su planirali. No, to ih nije obeshrabrilo. Iskoristili su ovo vrijeme kako bi realizirali ranije ugovorene projekte.

– Trenutno se radi na uređenju okoliša koje je bilo podijeljeno u dvije faze, a mi ih radimo obje. Radi se ulaz u Dom, postojeći je uklonjen, a na isto će se mjesto postaviti betonski opločnici –  kaže predsjednica Češke besede Maja Angjal.

Ujedno će se postaviti dvije klupe, ali će se urediti i otok na kojem će biti postavljena bista Tomaša Masaryka. Bista je napravljena i nalazi se u Češkoj, a plan je bio da u Hercegovcu bude postavljena prije održavanja Dožynki, velikih žetvenih svečanosti. S obzirom na situaciju s epidemijom, teško je znati hoće li se taj dio moći realizirati kako je planirano.

– Za uređenje je potreban iznos od 65 tisuća kuna. Iz proračuna Općine Hercegovac osigurano je 50 tisuća kuna dok je ostatak sredstava osiguran iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina – rekla je Angjal.

Okoliš bi trebao biti uređen najkasnije do sredine svibnja. No, radovima tu nije kraj. Plan je ujedno urediti i sanitarne čvorove pored sale te šank unutar Doma, za što su već potpisani ugovori. Financiranje ta dva projekta također osigurava Ured za ljudska prava, a procijenjena vrijednost im je oko 196 tisuća kuna. Sanitarni čvorovi trebali bi biti gotovi do 15. srpnja, a šank do kraja kolovoza. Hercegovčani se vesele svim radovima i uređenjima te se nadaju da će se uskoro iz njihovog doma opet čuti glazba, pjesma i smijeh. (M. Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!