NOVA ODLUKA Iz općina do Bjelovara i Čazme uskoro bez propusnica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ČAZMA – Jučer je održana elektronska sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda. Onom o privremenom administrativnom spajanju okolnih općina s Gradom Bjelovarom kako bi se žiteljima omogućilo nesmetano kretanje, bez izdavanja propusnica. Riječ je o ukupno osam općina koje su nekad činile Općinu Bjelovar – Zrinski Topolovac, Kapela, Rovišće, Šandrovac, Veliko Trojstvo, Nova Rača, Severin i Velika Pisanica.

– Odluka je prihvaćena jednoglasno i gotovo svi vijećnici dali su svoj odgovor. Zaključak o spajanju okolnih općina s Gradom Bjelovarom bez potrebe za propusnicom prihvaćen je i sada slijedi daljnja procedura – otkriva predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović.

U ponedjeljak bi tako, potvrdio je Topalović, trebalo uslijediti potpisivanje ugovora sa svim okolnim općinama. Predsjednik vijeća ističe što bi konkretno to spajanje za stanovništvo okolnih općina značilo.

– Mještani općina sada će lakše moći doći do grada Bjelovara jer većina ustanova nije prisutna u općinskim središtima te se javlja potreba za odlaskom do grada. Odluka će smanjiti broj izdanih propusnica, ali i pojednostaviti ljudima svakodnevno funkcioniranje – kaže Topalović.

Ukoliko ova odluka bude odobrena, ljudi će  ubuduće iz, primjerice, Nove Rače ili Šandrovca, moći bez propusnica doći u Bjelovar u poljoapoteku ili u nabavku nekih drugih potrepština. Podsjetimo, ovu odluku najprije mora potvrditi županijski, a potom nacionalni Stožer civilne zaštite. No, Topalović vjeruje kako nema razloga da potvrdan odgovor ne stigne već tokom idućeg tjedna.

Istu odluku poput Bjelovara donijelo je jučer i čazmansko Gradsko vijeće koje se odlučilo udružiti sa sebi najbližim općinama, Štefanjem i Ivanskom.

-Spomenute jedinice lokalne samouprave prostorno su povezane, pripadaju istom geografskom području, dijele zajedničke rizike i pripadaju pod ingerenciju jedne policijske postaje te predlagatelji smatraju da takvim sporazumom ne bi ugrozili mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, a omogućili bi stanovnicima pristup svim bitnim institucijama i ustanovama bez dodatne procedure izdavanja e-propusnica. Također, dio stanovnika obiteljski je povezan te imaju posjede unutar sve tri jedinice, a sporazum će omogućiti obradu i održavanje tih posjeda bez dodatne administracije – poručuju iz Grada Čazme. (M. Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!