RJEŠENJE ZA STRES Sve je više onih koji spas pronalaze u jogi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrijeme neumorno leti, no u ovom razdoblju čiji je zaštitni znak, nažalost, koronavirus, često nam se učini kao da svaki dan traje vječno. Postavlja se pitanje na koji način umiriti um koji u ovakvim okolnostima vrlo lako pada pod utjecaj kolektivne psihoze, a koje bismo se svi željeli riješiti. Na tom tragu, mnogima će prva na pamet pasti joga. Jednima vrlo zanimljiva i poželjna, dok su oni drugi prema njoj i dalje vrlo skeptični. Ipak sve je više onih koji u njoj pronalaze smirenje i zadovoljstvo. Da Bjelovar nije iznimka po tom pitanju, potvrđuje nam Martina Hautman Matijaš, instruktorica joge i vlasnica studija Mandala.

– Joga je znanstvena i filozofska disciplina, njen cilj je pomoći čovjeku kako bi postao svjestan svog duhovnog, mentalnog i fizičkog potencijala. Onaj fizički segment koji imamo prilike vidjeti kad istražujemo jogu je zapravo samo jedan njen aspekt. Na to se logično nadovezuje meditacija, a s njom i vježbe disanja koje su možda i najvažniji dio joge – kaže Martina.

Konkretno, dodaje, ako naučimo kontrolirati svoj dah, odnosno disanje, dolazimo u situaciju da zapravo kontroliramo i svoje raspoloženje, odnosno dovodimo se u situaciju u kojoj ćemo biti bolje volje i imati više energije. Jasno, ne možemo cijelo vrijeme biti ekstra sretni, no možemo se dovesti do razine na kojoj nam nečije loše raspoloženje ili provokacije naprosto ne mogu ništa. Jer, kaže Martina, mi vladamo svojim umom, držanjem i svojim emocijama.

– To najviše dolazi do izražaja kada postaneš nevjerojatno smiren u situacijama u kojima si ranije bio strašno iziritiran. To je jedna velika dobrobit joge – kaže Martina koja svim početnicima preporučuje tutorijale koji se lako mogu naći online.

Spomenimo i kako redovito prakticiranje joge može uvelike pomoći onima koji boluju od visokog tlaka, jača imunitet, a pomaže i kod psihičkih stanja poput tjeskobe i depresije. Ukratko, u vrijeme kada je većina pod velikim stresom, možda je baš joga pravo rješenje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!